Nors egzistuoja ir sulėtintos kraujotakos veiksnys, didžiąją problemos dalį sudaro fizinis neaktyvumas. Gal vertėtų kartais dirbti atsistojus?

Įsivaizduokite biurą, kuriame visi dirbtų gulėdami. Neatrodo kaip sveika idėja, tiesa? Tačiau niekas net nemirkteli matydamas biurą, kuriame daugybė žmonių nepajudėdami sėdi valandų valandas. Granados Universiteto mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad skirtumas nėra toks jau didelis.

Mokslininkai nusprendė patikrinti, kiek energijos žmogus sunaudoja stovėdamas, sėdėdamas ir gulėdamas. Energijos sąnaudos, paprastai tariant, yra sudegintos kalorijos. Tyrime dalyvavo 55 žmonės, kurių amžius svyravo nuo 18 iki 25 metų. Ankstesni tyrimai įrodė, kad stovėdamas žmogus sunaudoja daugiau energijos. Šis tai dar kartą patvirtino, tačiau taip pat paaiškėjo, kad skirtumas tarp sėdint ir gulint sunaudojamos energijos yra nežymus.

Kitaip tariant, sudeginamų kalorijų prasme, sėdima ir gulima padėtys beveik nesiskiria. Biuras, kuriame žmonės gulėtų po aštuonias valandas per dieną, sveikatos prasme nedaug skirtųsi nuo įprasto, kuriame darbuotojai sėdi. Tačiau mokslininkai siekė išsiaiškinti ne tik tai.

Mokslininkai taip pat norėjo išsiaiškinti, ar skirtumas tarp skirtingose padėtyse sudeginamos energijos priklauso nuo žmogaus kūno sudėties. Paaiškėjo, kad kuo liesos kūno masės daugiau, tuo mažesnis skirtumas tarp stovint ir sėdint sunaudojamos energijos. Taip greičiausiai yra todėl, kad sportuojantys žmonės turi tvirtesnę raumeninę struktūrą, kuri stovint padeda išlaikyti padėtį neeikvodama didelio energijos kiekio.

Ką reiškia šio tyrimo rezultatai? Francisco J. Amaro-Gahete, vienas iš tyrimo autorių, viską susumavo į paprastą patarimą: „Stovint praleisto laiko didinimas gali būti paprasta strategija energijos sąnaudoms didinti“. Kitaip tariant, jei baiminatės, kad per dieną sudeginate nepakankamai kalorijų, daugiau laiko praleiskite stovėdami.