Alkoholizmas ir narkomanija įvardijamos kaip vienos opiausių socialinių problemų, tačiau dažnai nė nenumanome, kaip jos atsiranda ir kokiomis priemonėmis su jomis kovoti.

Mokslininkai įžvelgia, kad genetika gali daryti įtaką priklausomybių formavimuisi, taip pat svarbi yra ir socioekonominė žmonių padėtis. Anot sociologo Daumanto Stumbrio, didesnis priklausomybių ligų ir kitų su jomis susijusių problemų paplitimas fiksuojamas per ekonomines krizes, didelės atskirties ir susvetimėjusiose visuomenėse. Vis dažniau pabrėžiama, kad žmonės, neturintys stiprių ryšių su šeimos nariais ir kitais asmenimis, atsiduria rizikos zonoje.

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje D. Stumbrys pripažino, kad alkoholio ar narkotinių medžiagų prieinamumo mažinimas yra veiksminga priemonė. Tačiau, pasak pašnekovo, ji neturėtų būti vienintelė priemonė. Sociologas atkreipia dėmesį į Portugalijos patirtį susidūrus su vis didėjančia narkomanijos problema. Ši šalis žengė iš pažiūros visiškai nelogišką žingsnį dekriminamizuodama visas narkotines medžiagas, tačiau toks sprendimas per kelerius metus sumažino narkotikų suvartojimą. Pagrindinė sėkmės paslaptis buvo tai, kad į priklausomybes pažvelgta kaip į visuomenės sveikatos, o ne kriminalinę problemą.

Pokalbio su D. Stumbriu apie priklausomybes kamuojančias mūsų visuomenę klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose:

„Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.