Tačiau pasaulyje dabar plinta ne tik vaistams atsparios bakterijos. Nerimą taip pat kelia ir plintančios vaistams atsparios grybelinės infekcijos. Mirtinas ir vaistams atsparus Candida auris grybelis plinta pasauliniu mastu ir kelia didžiulį nerimą, pažymi JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC).

2009 metais gydytojai pirmą kartą aptiko Candida auris grybelį vieno paciento Japonijoje ausyje. Nuo tada šis grybelis išplito ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir daugelyje kitų šalių, įskaitant Kolumbiją, Indiją ir Pietų Korėją.

Apie pirmuosius septynis Candida auris atvejus Jungtinėse Valstijose CDC pranešė 2016 metų rugpjūtį. 2017 metais ištyrę su pirmaisiais 77 žmonėmis kontaktą turėjusius asmenis medikai nustatė, kad greitai plintančiu grybeliu užsikrėtė dar 45.

Šių metų vasario mėnesio duomenimis, vien tik Jungtinėse Valstijose buvo 587 patvirtinti užsikrėtimo Candida auris atvejai, rašoma sciencealert.com.

Didelė rizika užsikrėsti – silpno imuniteto žmonėms

Paprastai Candida auris grybeliu užsikrečia silpnos imuninės sistemos žmonės, gulintys ligoninėje ar sergantys rimta liga, perspėja CDC. Apie Candida auris protrūkius ligoninėse ir sveikatos priežiūros įstaigose pranešama visame pasaulyje.

Jungtinėje Karalystėje teko uždaryti vieną intensyvios terapijos skyrių po to, kai Candida auris grybeliu užsikrėtė 72 žmonės. Ispanijoje vienoje ligoninėje šis grybelis buvo diagnozuotas 372 pacientams. Ir maždaug 41 proc. jų mirė per 30 dienų nuo diagnozės.

Candida auris kelia didelį nerimą medikams dėl to, kad esami vaistai jo negali pažaboti. Šis grybelis sugeba išgyventi net ant sienų ir baldų paviršių po daugelio savaičių.

Paprastai žmonės, kuriems yra diagnozuojamos tokios vaistams atsparios infekcijos, labai greitai miršta, nes tiesiog nėra vaistų joms gydyti.

Daugumą grybelinių ir bakterinių infekcijų galima išgydyti vaistais. Tačiau tokių vaistams atsparių bakterijų ir grybelių genai taip greitai mutuoja, kad vaistai jų nebeveikia, ir pavojinga liga toliau plinta.

Vaistams atsparias ligas sunku nustatyti

Padėtį dar labiau blogina tai, kad daugeliui tokių vaistams atsparių ligų nešiotojų nepasireiškia jokių simptomų, todėl to nežinodami jie platina ligą. Kas dešimtas tarnybos dėl superbakterijų tirtas asmuo buvo vaistams atsparaus sukėlėjo nešiotojas to net nežinodamas.

Net ir po gydymo nepraeinantis šaltkrėtis ir temperatūra yra dažnas Candida auris poveikio simptomas. Tačiau vienintelis būdas infekcijai diagnozuoti yra atlikti laboratorinius tyrimus.

„Superbakterijas“ sukuria piktnaudžiavimas pesticidais ir vaistais

Gydytojai ir mokslininkai vis dar nėra tikri, kas sukelia tokias vaistams atsparias ligas, tačiau jie žino, kad skirtingose pasaulio šalyse pasireiškia skirtingos Candida auris atmainos. Todėl manoma, kad grybelis neišplito iš vienos vietos, skelbia „The New York Times“.

Kai kurie ekspertai mano, kad gausus pesticidų ir kitų priešgrybelinių priemonių naudojimas paskatino Candida auris atsiradimą skirtingose pasaulio vietose tuo pat metu. 2013 metais pranešė apie dar dieną vaistams atsparų grybelį – Aspergillus. Jie pastebėjo, kad jis egzistuoja vietose, kur buvo panaudotas tam tikras pesticidas tam konkrečiam grybeliui naikinti.

Kadangi visame pasaulyje žemės ūkyje yra gausiai naudojami pesticidai, priešgrybeliniai vaistai ir antibiotikai, gali būti, kad grybeliai ir bakterijos, kuriems naikinti naudojamos tokios priemonės, prisitaikė, kad išgyventų.

Kol mokslininkai nenustatė šių vaistams atsparių ligų priežasties, CDC ragina žmonės naudoti muilą ir rankų dezinfekavimo priemones prieš liečiant bet kokius pacientus ir po to, o taip pat nedelsiant pranešti apie įtariamus atvejus sveikatos priežiūros įstaigoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)