Besikartojantys persileidimai, t. y. bent trys iš eilės patiriami vaisiaus praradimai iki 20 nėštumo savaitės, – maždaug procentą moterų persekiojanti problema. Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad tokių moterų gali būti ir daugiau. Šios problemos priežasčių gali būti labai įvairių, įskaitant gimdos anomalijas, endokrininės sistemos sutrikimus, iš motinos paveldėtą arba įgytą trombozę ir tėvų chromosomų mutacijas. Tačiau, kaip rašoma portale „ScienceAlert“, pasitaiko tikrai nemažai atvejų, kai besikartojančių persileidimų priežastys taip ir lieka neaiškios.

Nyderlandų Leideno universiteto Medicinos centre besidarbuojanti akušerių komanda atkreipė dėmesį į tai, kad viena iš klaidų aiškinantis besikartojančių persileidimų priežastis gali būti įprastinė nuostata, kad tipinę šio reiškinio imunologiją lemia moters imuninė sistema.

Su vyru siejami veiksniai, kaip jie teigia, tyrinėti daug mažiau, nors atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad vyrai, o ypač sperma, gali daryti poveikį moters imuninei sistemai ir iki pastojimo, ir vėliau.

Mokslininkai daro prielaidą, kad moters organizme bręstančio gemalo toleranciją vyro perduodamiems antigenams gali paskatinti sąlytis su sperma, be to, įvykstantis ne tik vaginaliniu, bet ir oraliniu būdu.

2000 metais atliktas tyrimas parodė, kad egzistuoja tam tikra koreliacija tarp oralinio sekso (ypač jei juo užsiimant nuryjama sperma) ir mažesnės tikimybės patirti preeklampsiją (pavojingą būklę nėštumo metu, kuomet susiaurėjus kraujagyslėms pakyla kraujospūdis ir sutrinka organizmo kraujotaka).

Tyrimo sumanytojai jokiu būdu nenori nurodinėti, kad reikia arba nereikia užsiimti oraliniu seksu. Specialistus iš Leideno universiteto sudomino vien biologinis šio ryšio paaiškinimas.

Atliekant tyrimą buvo apklaustos 97 moterys, patyrusios bent tris iš eilės persileidimus, kurių amžius trečio persileidimo metu buvo 36 metai arba mažiau.

Kai jų užpildytos anketos buvo palygintos su kontrolinės grupės (137 kartotinių persileidimų nepatyrusių moterų) pateiktais rezultatais, paaiškėjo, kad nė vieno persileidimo nepatyrusios moterys gerokai dažniau praktikuodavo oralinį seksą su vyriškos lyties partneriais nei tos, kurios kentė nuo čia aptariamos problemos.

Atlikus duomenų analizę paaiškėjo, kad oraliniu seksu užsiimančios moterys sudaro tik daugiau nei pusę (56,9 proc.) tų, kurios priklauso persileidimus patiriančiųjų grupei, ir beveik tris ketvirtadalius (72,9 proc.) kontrolinės grupės atstovių.

Gauti rezultatai jokio priežastinio ryšio, šiaip ar taip, neįrodo: jais remiantis toli gražu negalima tvirtinti, kad oralinis seksas kaip nors sumažina persileidimo riziką. Nevalia pamiršti ir galybės kitų veiksnių, o šis tyrimas tebuvo vieno kokias nors sąsajas galinčio turėti faktoriaus analizė, be to, pagrįsta pačių tyrimo dalyvių pateiktais duomenimis.

Kad ir kaip būtų, mokslininkai mano pateikę šiokių tokių įrodymų, jog moterų sąlytis su sperma ir jų seksualinis aktyvumas – išsamesnių tyrimų reikalaujanti sritis, galbūt ir galinti padėti atsakyti į klausimą, kodėl įvyksta persileidimai, o galbūt net padėsianti rasti būdų, kaip kuo labiau sumažinti nėštumui keliamą pavojų.

„Šis atvejo ir kontrolės tyrimas parodė, kad besikartojančių persileidimų patiriančios moterys rečiau užsiima oraliniu seksu, palyginti su tomis, kurių nėštumas apsieina be komplikacijų, – aiškina tyrimo sumanytojai. – Tokie duomenys atitinka hipotezę, kad virškinimo trakte vyksta efektyviausia absorbcija, o spermos skystyje yra tirpių histokompatibilumo (HLA) antigenų, galinčių paskatinti moters imuninę toleranciją iš vyro embrionui perduodamų antigenų atžvilgiu.“

Tyrimo išvadose nurodoma, kad vienas iš sėkmingą nėštumą lemiančių veiksnių yra ir vaginalinis sąlytis su vyro perduodamais antigenais. Tokias prielaidas, esą, galima paaiškinti tuo, kad spermos skystyje yra imunoreguliavimo funkciją atliekančių komponentų, tokių kaip citokinai, hormonai ir tirpūs HLA antigenai, galintys suvaidinti svarbų vaidmenį skatinant moters imuninę toleranciją, turinčią įtakos vaisiaus išlikimui nėštumo laikotarpiu.

Mokslininkai mano, kad šis palyginti nedidelis tyrimas gali būti akstinu imtis daug platesnio masto analizės. Jie taip pat akcentuoja, kad visos pateiktos išvados kol kas turi būti vertinamos kaip hipotezė.

Vis dėlto nuomonę, kad oralinis sąlytis su spermos skysčiu gali prisidėti prie moteris imuninės tolerancijos vyro antigenų atžvilgiu susiformavimo, savo ruožtu, galinčio nulemti sėkmingą nėštumo eigą, jie laiko iš dalies pagrįsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)