Iš 3 tūkst. 673 visame pasaulyje apklaustų šunų ir kačių šeimininkų net 35 proc. išreiškė norą vieną dieną savo mėsą ėdančius augintinius paversti veganais, rašoma sciencealert.com.

Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ką žmonės apie tai galvoja, ir kaip jų pačių mitybos įpročiai lemia augintinių maisto racioną. Ir iš tikrųjų: patys veganinę mitybą pasirinkę žmonės taip norėtų maitinti ir savo augintinius.

Veganai sudarė 212 arba 5,8 proc. visų apklaustųjų. Iš jų 78 proc. pareiškė savo augintiniams ketinantys duoti tik augalinės kilmės maistą. Tiesą sakant, 59 veganai arba 27 proc. visų prisipažino savo augintinius maitinantys tuo pačiu maistu, kokį valgo patys – augalinės kilmės.

„Šis skaičius, tie 27 proc., galbūt ir skamba kaip nedidelis, tačiau, jeigu susimąstytume apie tikslius augintinių skaičius, jis milžiniškas – žymiai didesnis, nei tikėjomės“, – sako Guelph universiteto Kanadoje veterinarė Sarah Dodd.

Šunys – nesistemingi mėsėdžiai, o tai reiškia, jog iš esmės, esant reikalui, jie gali išgyventi ir be mėsos. Nepaisant to, augalinės kilmės dietą turėtų sudaryti specialistai, pasirūpindami, kad keturkojis žmogaus draugas gautų visko, ko reikia jo organizmui. Be to, juk žinoma, kad šunys mėgsta graužti ir slėpti kaulus, taip pasirūpindami ir savo dantų bei psichikos sveikata.

Katės be mėsos gyventi negali. Tai reiškia, kad, nors ir gali misti augalinės kilmės maistu, negaudamos mėsos susirgs. Taigi, paversti savo katę vegane – labai blogas sprendimas. Tiesą sakant, Jungtinėje Karalystėje toks elgesys netgi gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

Nepaisant to, tyrimo metu 11 kačių šeimininkai prisipažino taip jau šeriantys savo augintines. Tą patį pasakė ir 48 šunis auginantys veganai.

Yra ir gerų žinių. Nors nemažai respondentų ir išreiškė susidomėjimą veganiška augintinių mityba, dauguma to įgyvendinti neketina tol, kol neatsiras specializuoto augalinės kilmės ėdalo, galinčio pasirūpinti augintinio poreikiais.

Tiesą sakant, daugiau nei pusė apklaustųjų mėsėdžių ir veganų pareiškė, jog versti savo augintinius misti tik augalinės kilmės maistu yra amoralu.

Veganiška naminių gyvūnėlių mityba besidomintys pagrindiniu argumentu įvardija susirūpinimą ūkiuose auginamų galvijų gyvenimo sąlygomis, o tai visai logiška. Tie, kurie vengia valgyti gyvūnus, dažniausiai patys turi ne vieną augintinį“, – tyrimo išvadose teigia ekspertai.

Vis garsiau kalbant apie tai, kad mažiau valgant mažiau mėsos padėsime gamtai (nors tokie teiginiai ir vertinami gana prieštaringai), žmogaus sveikatai bei psichikai, pasaulyje veganizmas sparčiai populiarėja. Tai reiškia, jog auga ir susidomėjimas vegetarišku gyvūnėlių ėdalu.

„Nors šiuo metu tik labai nedidelis skaičius augintinių turėtojų savo mažuosius bičiulius šeria augalinės kilmės pagrindo maistu, galima drąsiai sakyti, jog ateityje susidomėjimas tokia dieta tik augs“, – akcentuoja S. Dodd.

Tyrimo rezultatai, kaip akcentuoja analitikai, leidžia daryti išvadą dėl būtinybės daugiau dėmesio skirti augalinės kilmės kačių ir šunų ėdalui. Mokslininkai turėtų išsiaiškinti, kaip tokia dieta veikia, kokią potencialią grėsmę gyvūnų sveikatai kelia. Kol tai nepadaryta, jokiais būdais nebandykite savo katės maitinti tirštaisiais lapinių kopūstų kokteiliais. Jeigu tokią mitybą norite pristatyti savo šuniui, pirmiausia pasikonsultuokite su veterinaru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)