Jų sukurta skalbimo mašina "Airwash" veikia rūbus oro ir neigiamai įelektrintų dalelių srautu - po to skalbiniai būna švarutėliai, įtikinėjo kūrėjai, rašo "Der Standart".

Wendy Chua ir Gabrielis Tanas skalbyklę, kuriai nereikia vandens, kūrė remdamiesi senolių patirtimi, kai upėje skalbiami skalbiniai dar būdavo daužomi į akmenis.

Naujasis būdas pagrįstas panašiu procesu - dideliu slėgiu pučiamas oras kartu su dezodorantais bei neigiamais jonais "natūraliai" išvalo rūbą - surenka dulkes į gumuliukus, sunaikina bakterijas ir neutralizuoja kvapus.

Kurti tokią mašiną išradėjus paskatino šiuolaikiniai vartotojai, kurie nerimauja, kad vandens ištekliai yra riboti ir kad skalbimo priemonės kenkia gamtinei aplinkai. Kadangi naujausioje technologijoje vandens visai nereikia, šis būdas tinka odinių ir kitų gaminių, kurių skalbti negalima, valymui. Beje, po tokio valymo nebereikia jokio džiovinimo.

Jau trečią kartą įvykusio tarptautinio konkurso, kurį surengė buitinės technikos firma "Electrolux", žiuri išnagrinėjo daugiau kaip 3 tūkst. projektų iš 88 valstybių.

Antruoju buvo pripažintas Kinijos studentų projektas "Flavor of Sunshine" - skalbyklė ir džiovyklė viename korpuse. Šiame aparate imituojamas skalbinių džiovinimas gryname ore, ko pasigendama didmiesčiuose su užterštu oru.

Trečioji vieta atiteko jauniesiems dizaineriams iš Pietų Korėjos, sukūrusiems prietaisą "Happy Feet", kuris ultravioletiniais spinduliais ir aktyvuota anglimi iš avalynės pašalina kvapus ir bakterijas.

Tuo tarpu ispanų studentai išrado batus "Dustmate", kurie nešiojami patys savaime išsivalo - juose įtaisytas vakuuminis varikliukas, susiurbiantis dulkes nuo paviršiaus.

Įdomus ir amerikiečiai modelis "Oxygen Clothespin" - spaustukas, kuris jonų filtravimo būdu pašalina rūbų kvapą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją