Gydytojai nustatė, kad ją ištiko vidutinio sunkumo anafilaksinė reakcija, ir mėgino išsiaiškinti, kas ją sukėlė. Vienintelė užuomina buvo ta, kad tokia reakcija moteriai išsivystė po to, kai ji santykiavo su savo partneriu be prezervatyvo, ir oralinio sekso metu ejakuliacija įvyko moters burnoje, rašo sciencealert.com.

Dauguma žmonių to nežino, bet žmogus gali būti alergiškas spermai. Vadinamas sėklinės plazmos hiperjautrumas yra reta alerginė reakcija, dažniausiai pasireiškianti moterims. Tai, ką mes vadiname sėkla, iš tiesų yra gana sudėtingas mišinys, kurio sudėtyje yra sėklos plazmos – skysčio, kuriuo juda ir maitinasi spermatozoidai.

Šioje plazmoje yra daugybė įvairių baltymų, kurie, kaip manoma, ir sukelia alergiją sėklai. Labai dažnai tokios alergijos atveju nustatoma klaidinga diagnozė. Tokia alergija yra dar mažai tyrinėta, todėl mokslininkai tiksliai nežino, kurie sėklos plazmoje esantys baltymai sukelia tokia didelę imuninės sistemos reakciją.

Sėklai alergiškas žmogus gali patirti vietinę alerginę reakciją, kai tiesiogiai kontaktuojama su sperma. Tai gali būti makštis, oda ar burna, tačiau kai kuriems žmonėms alerginė reakcija gali apimti visą kūną, sukelti dilgėlinę ir net anafilaksinį šoką.

Minėtu konkrečiu atveju moteriai su ankstesniais partneriais tokios reakcijos į spermą nebuvo. Ji taip pat prieš tai nevalgė nieko keisto, jai nebuvo įgėlęs joks vabzdys, ji nevartojo jokių narkotikų ar vaistų, tačiau vartojo jos partneris.

Pasirodo, kad, likus penkioms dienoms iki lytinių santykių, 32 metų vyras gėrė ibuprofeno ir pradėjo gerti antibiotiko, kuriuo gydoma vidurinės ausies infekcija. Paskutinę antibiotiko dozę jis išgėrė prieš keturias valandas iki sekso.

Šio vaisto veiklioji medžiaga yra tam tikro tipo penicilinas, vadinamas amoksicilinu. Tai yra dažnai skiriamas antibiotikas. Atmetę visas kitas galimas versijas, medikai mano, kad išsiaiškino tokios alerginės reakcijos kaltininką.

Alergija vaistams, ypač tam tikriems antibiotikais, iš tiesų yra dažniausia anafilaksijos priežastis tarp suaugusiųjų. Nors nemažai žmonių mano, kad yra alergiški penicilinui, nors tokie nėra, šiai moteriai alergija penicilinui buvo diagnozuota dar vaikystėje. Nors gydytojai sakė, kad dar nebuvo susidūrę su tokiu atveju.

„Kiek mums žinoma, tai yra pirmas užregistruotas atvejis, kai anafilaksinė reakcija moteriai pasireiškė po oralinio seksualinio kontakto su vyru, vartojusio vaisto“, – šio atvejo aprašyme nurodė medikų komanda.

Medikai pažymėjo, kad atlikta labai mažai tyrimų aiškinantis, ar vyro sėkloje gali susidaryti didelė vaistų koncentracija. Tačiau jie mano, kad teoriškai tai yra įmanoma šiuo atveju dėl cheminės sėklos plazmos sudėties ir amoksicilino, kuris yra tirpus riebaluose.

Laimei, minėtai moteriai buvo skirta vaistų ir ji visiškai pasveiko. Jos gydytojai nusprendė aprašyti šį atvejį medicininėje literatūroje supratę, kad susidūrė su iš tiesų unikaliu atveju. Informacijos paieška internete parodė, kad ir kiti žmonės, alergiški vaistams, nerimauja dėl tokios galimybės, tačiau tokie atvejai nė karto iki šiol nebuvo aprašyti medicininėje literatūroje.

Medikų rekomendacija yra gana paprasta: mūvėti prezervatyvą sekso metu, jeigu geriate vaistų, kuriems jūsų partnerė yra alergiška.

„Mes, kaip medikai, manome, kad yra labai svarbu žinoti apie tokį fenomeną, ... kad žmonės būtų informuoti ir galėtų išvengti potencialiai rimtų reakcijų“, – sakė medikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)