Kaip aiškina JAV maisto ir vaistų administracija (FDA), atlikdami konservantų funkciją, parabenai produktams suteikia ilgesnį galiojimo laiką ir apsaugo nuo kenksmingų bakterijų bei pelėsio atsiradimo juose.

Parabenai yra kilę iš cheminės medžiagos, vadinamos p-hidroksibenzoine rūgštimi (PHBA), kuri natūraliai susidaro daugelyje vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, mėlynėse ar morkose. PHBA taip pat natūraliai susidaro žmogaus organizme skylant kai kurioms amino rūgštims“, – pasakoja Amerikos chemijos tarybos komunikacijos vadovė Kathryn St. John.

Kaip rašo livescience.com, maisto produktams ir asmens priežiūros prekėms gaminami parabenai yra identiški randamiems gamtoje. Dažniausi parabenų tipai yra metilparabenai, etilparabenai, propilparabenai, butilparabenai, izopropilparabenai ir izobutilparabenai.

Parabenų poveikis

„Parabenai yra itin efektyvūs ir nesukelia alergijos, be to, jų gamyba yra labai pigi, todėl jie yra plačiai vartojami“, – sako Sandra Arévalo, Niujorko Montefiore medicinos centro pediatrų bendruomenės mitybos paslaugų vadovė ir bendruomenės informavimo veiklos specialistė.

Pasak Ligų prevencijos ir kontrolės centro (CDC), kadangi konservantų yra daugybėje maisto produktų, gėrimų, medikamentų, kosmetikos priemonių ir kitų asmens priežiūros produktų, parabenai daro poveikį, kai šie produktai praryjami ar sugeriami per odą.

FDA reikalavimai numato, kad ant visų asmens priežiūros produktų etikečių būtų sudedamųjų dalių sąrašas – tuomet pirkėjai gali matyti, kokių ingredientų yra produkte, ir nuspręsti, ar nori jį vartoti. Kurdami, reklamuodami ir parduodami produktus pirkėjams, kosmetikos gamintojai neprivalo gauti FDA patvirtinimo. Tačiau jei nustatoma, kad pagal gamintojo nurodymus naudojama kosmetikos priemonė ar kitas asmens priežiūros produktas yra pavojingas, FDA imasi veiksmų ir gali neleisti to produkto pardavinėti.

Ar parabenai pavojingi?

„Kadangi 90 procentų parduotuvėje randamų įprastinių produktų yra parabenų, jų koncentracija mūsų kraujotakoje didėja“, – sako Hauardo universiteto Vašingtone dermatologė daktarė Chesahna Kindred. O kadangi dauguma žmonių nuolat susiduria su parabenais, pirkėjai nori žinoti, ar egzistuoja pavojus sveikatai, susijęs su šių cheminių medžiagų turinčių produktų vartojimu.

Tačiau, pasak Ch. Kindred, atsakymas yra neaiškus ir ginčytinas: „Čia slypi daug nesutarimų: ar parabenai sukelia vėžį? Jei taip, koks parabenų kiekis gali sukelti vėžį?“.

Manoma, kad parabenai yra endokrininę sistemą sutrikdančios cheminės medžiagos, dar vadinamos hormonų funkcijas imituojančiomis medžiagomis, sako Ch. Kindred. Tai reiškia, kad organizmas į parabenus gali reaguoti kaip į hormonus. Pavyzdžiui, sergant krūties vėžiu, vėžinėse ląstelėse randama parabenų. Tai rodo, kad parabenai gali imituoti estrogeno poveikį, aiškina S. Arévalo.

Daugėjant kai kurių tipų vėžio atvejų, vis kruopščiau tikrinami maisto ir asmens priežiūros produktuose esantys priedai.

2018-aisiais „JNCI Cancer Spectrum“ žurnale paskelbtoje mokslinėje kosmetikos priemonių ir jų keliamo vėžio pavojaus apžvalgoje daroma išvada, kad nėra jokių įrodymų, rodančių, jog parabenų turinčių produktų vartojimas padidina riziką susirgti vėžiu. Apžvalgos autoriai pažymi, kad JAV daugelyje produktų galima aptikti gausybę neišbandytų cheminių medžiagų, todėl reikalingi ekonomiškai efektyvesni ir našesni tikrinimo metodai, analizuojantys ingredientus, kurie gali būti kancerogeniški – pavyzdžiui, parabenus.

Su žiurkėmis atlikti tyrimai parodė, kad parabenai yra endokrininę sistemą sutrikdančios cheminės medžiagos, o tai reiškia, jog parabenai gali sukelti krūties vėžį. Tačiau endokrininės sistemos sutrikdymas pastebėtas tik tais atvejais, kai žiurkės gavo žymiai didesnę parabenų dozę, nei paprastai susiduria žmonės, pabrėžia K. St. John. Iki šiol su žmonėmis atliktiems tyrimams nepavyko įrodyti ryšio tarp parabenų ir padidėjusios rizikos susirgti vėžiu.

Tačiau, nepaisant to, kai kurie ekspertai nerimauja dėl galimo kaupiamojo poveikio, atsirandančio vartojant parabenų turinčius produktus, sako Ch. Kindred. Nors šiuo klausimu reikia daugiau tyrimų, CDC informuoja, kad nėra aiškių požymių, jog didesnis parabenų kiekis organizme sukelia neigiamą poveikį sveikatai.

Tiesa, kai kurie žmonės gali būti jautresni parabenams. „Kaip ir daugelio cheminių medžiagų, galinčių turėti žalingą poveikį, atveju, žmonės į juos gali reaguoti jautriai – tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus genetinių ypatumų“, – aiškina Scipps koledžo Kalifornijoje biologijos profesorė Gretchen Edwalds-Gilbert.

Dėl parabenų turinčių produktų vartojimo nerimaujantiems žmonėms G. Edwalds-Gilbert pataria vadovautis lotynišku posakiu „ne quid nimis“ („nieko pernelyg daug“). Saikingas parabenų turinčių produktų vartojimas, ko gero, yra geriausias būdas išvengti nenumatytų sveikatos bėdų, neabejoja profesorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)