Konferencijoje ketvirtadienį paskaitą skaitys fiziologijos ir medicinos srities Nobelio premijos laureatas profesorius Johnas O`Keefe. Jis premiją gavo už atrastą įgimtą žmogaus smegenų GPS sistemą.

Biochemikas R. Žilionis teigė, kad gyvybės mokslai yra vienas iš įdomiausių dalykų, kuriuos galima studijuoti.

„Šios konferencijos metu pasidalijau savo darbais ir patirtimi iš Harvardo universiteto. Vienas iš darbų – žmonių ir pelių palyginimas. Mokslininkai, kurie tiria peles, tai daro ne dėl to, kad geriau suprastų, kaip pelės gyvena, bet dėl to, kad jie jas mato kaip mažus žmones. Pelės yra modelis, kurį naudoja mokslininkai, kad galėtų atkurti žmogaus ligas. Pelės suserga ir širdies ligomis, ir vėžiu, diabetu. Nors pelės yra labai vertingos, dažnai dalykai, kuriuos atrandame jas tirdami, nepasitvirtina, netinka žmonėms.

Panaudoję Lietuvoje Lino Mažučio sukurtą technologiją, tarsi ypatingu mikroskopu galime pažiūrėti į imunines naviko (plaučių vėžio) žmogaus ir pelės ląsteles, jas palyginti, įsitikinti, kad kai kurie dalykai labai panašūs, o kiti – skiriasi“, – pasakojo jis.

R. Žilionis tikino, kad svarbiausia sužinoti, kuri tų laboratorijose išbandytų modelių dalis veikia, o kuri ne.

„Būtų neprasminga sukurti vaistą, kuris labai gerai gydo peles, bet neturi poveikio žmonėms“, – teigė biochemikas.

Konferencijos metu tiek studentai, tiek profesionalai galės išklausyti ir daugiau aktualių pranešimų.

„Pirmoji diena susijusi su molekulinės biologijos sritimi, vėliau kalbėsime apie ląstelės biologiją ir neurobiologiją, o Nobelio premijos laureatas papasakos apie smegenų hipokampą. Taip pat bus diskutuojama apie personalizuotą mediciną, baltymų struktūrą. Temų yra įvairių ir daug. Kasmet stengiamės, kad konferencija būtų kuo įdomesnė ne tik srities profesionalams, bet ir visai visuomenei“, – sakė konferencijos koordinatorė Ugnė Čėplaitė.

Parengė Tautvydas Lukaševičius.

Plačiau – laidos įraše.