Nuo praeitų metų birželio aplink asteroidą skrajojantis zondas ant jo paviršiaus jau seniau nutupdė du mažesnius zondus, o pats tyrinėjo Ryugu iš 20 kilometrų atstumo.

Mėginių paėmimas susidėjo iš kelių etapų. Pirmiausia, zondas priskrido prie pat asteroido ir palietė jo paviršiumi specialiu ragu, skirtu surinkti dulkėms. Tada į asteroido paviršių buvo iššauta penkių gramų masės tantalo kulka, kuri supurtė paviršines dulkes. Kai kurios dulkės pateko į surinkimo ragą, kur buvo uždarytos į du hermetiškus indus, skirtus mėginių pargabenimui į Žemę. Tada „Hayabusa2“ atsitraukė nuo asteroido į saugią orbitą.

Bet kol kas zondas į Žemę dar neskris – balandžio mėnesį numatytas dar vienas mėginių paėmimas, kai pustrečio kilogramo šoviniu asteroide bus išmuštas dviejų metrų skersmens krateris, iš kurio paimtas mėginys bus nepaveiktas kosminių spindulių ir kitų erozinių procesų.

Skrydis Žemės link prasidės gruodį ir truks apie metus. Dulkių mėginiai turėtų nusileisti Australijoje, iš kur iškeliaus į laboratorijas ir bus tiriami daug detaliau, nei įmanoma „lauko“ sąlygomis asteroido pašonėje.