Vienas iš klausimų, kurie mokslininkus glumino labiausiai, buvo tai, kaip šiuos statinius pavyko taip tobulai išdėstyti. Nors 138,8 m aukštį siekianti Didžioji Gizos piramidė, dar žinoma ir kaip Didžioji Cheopso piramidė, ir kiek pakrypusi į šoną, vis dėlto jos šonai labai tiesūs, ir kone tobulai atitinka pasaulio šalių –šiaurės, pietų, rytų ir vakarų – kryptis.

„Didžiosios Cheopso piramidės statytojai didįjį monumentą orientavo taip, kad esminiai jos taškai būtų nukreipti į keturias pasaulio šalis didesniu nei 4 minučių (arba penkioliktosios laipsnio dalies) tikslumu“, – rašo archeologas ir inžinierius Glenas Dashas straipsnyje, kuris buvo paskelbtas leidinyje „The Journal of Ancient Egyptian Architecture“.

Tiesą sakant, visos trys didžiausios Egipto piramidės – dvi Gizoje ir viena Dašure – yra stebėtinai tiksliai išdėstytos. Ypač stebina tai, kad tai pavyko padaryti tuo laikotarpiu, kai dar nebuvo nei dronų, nei techninių planų, nei kompiuterių.

„Visos trys piramidės išdėstytos su ta pačia paklaida – jos visos šiek tiek nusuktos prieš laikrodžio rodyklę nuo pagrindinių pasaulio šalių“, – pridūrė G. Dashas.

Nors egzistuoja daug hipotezių, aiškinančių, kaip jiems tai pavyko padaryti – pavyzdžiui, kad jie jas statė orientuodamiesi į Šiaurinę žvaigždę arba Saulės šešėlį – niekam nepavyko iš tiesų perprasti jų taikyto metodo.

2018 m. G. Dashas išsakė kitą, paprastesnę idėją. Remdamasis savo tyrimų rezultatais jis priėjo prie išvados, kad egiptiečiai prieš apytikriai 4500 metų statydami piramides galėjo orientuotis pagal rudens lygiadienį.

Rudens lygiadienis vyksta lygiai per vidurį tarp vasaros ir žiemos saulėgrįžų, kuomet Žemės pasvirimo kampas Saulės atžvilgiu būna toks, jog dienos ir nakties trukmė būna beveik vienoda.

Anksčiau matavimo būdas pagal lygiadienį buvo ignoruojamas, nes manyta, kad jis negali užtikrinti tikslumo.

Bet naujausias G. Dasho tyrimas parodo, kad šis būdas gali būti veiksmingas – naudojant matavimo prietaisą, vadinamą gnomonu (strypą, kuris meta šešėlį). Norėdamas tai įrodyti, G. Dashas atliko eksperimentą, kurį pradėjo pirmąją lygiadienio dieną – 2016 m. rugsėjo 22-ąją, naudodamas gnomoną stebėti šešėliui. Jis užfiksuodavo šešėlio poziciją reguliariais intervalais ir nubraižė taškų kreivę. Baigiantis dienai, įtempęs aplink strypą virvę, jis užfiksavo du kreivės taškus ir nubraižė kone tobulai taisyklingą liniją, einančią iš rytų į vakarus.

Šis būdas dar žinomas kaip indiškojo skritulio metodas.

„Lygiadienio metu matininkas nustatytų, kad šešėlio galiukas juda tiesia linija – beveik idealiai iš rytų į vakarus“, – rašo G. Dashas.

Jis taip pat parodė, kad paklaidos laipsnis yra nuo pasaulio šalių nukrypęs prieš laikrodžio rodyklę – tai atitinka Cheopso ir Chafro piramidžių paklaidą Gizoje ir Raudonosios piramidės paklaidą Dašure.

Eksperimentas buvo atliktas Konektikute, JAV, tačiau, pasak G. Dasho, tokie patys rezultatai būtų gauti ir Egipte.

Owenui Jarusui iš „Live Science“ mokslininkas paaiškino, jog tam, kad šis metodas veiktų, tereikia giedros, saulėtos dienos. Egiptiečiai lygiadienio datą galėjo nustatyti pagal tai, kad po vasaros saulėgrįžos praėjo 91 diena.

Vis dėlto, nors straipsnyje išanalizuotas metodas, kuris galėjo būti naudojamas išdėstant piramides, nėra svarių įrodymų, kad statydami piramides egiptiečiai naudojo būtent jį.

„Deja, egiptiečiai nepaliko mums daug užuominų. Nebuvo rasta jokių inžinerinių dokumentų ar architektūrinių planų, kurie pateiktų techninį paaiškinimą ir atskleistų, kaip senovės egiptiečiams pavyko taisyklingai išdėstyti savo šventyklas ar piramides“, – rašo G. Dashas.

Nors mums galbūt niekada taip ir nepavyks įminti visų senovės egiptiečių paslapčių, šiame straipsnyje pateikiama įdomi mintis – kad toks paprastas būdas, kaip šešėlio stebėjimas rudens lygiadienio metu, galėjo padėti išdėstyti vienus iš sudėtingiausių senovinių statinių žmonijos istorijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)