Šią savaitę išplatintame Maisto ir vaistų administracijos (FDA) pareiškime teigiama, kad jaunų donorų plazmos injekcijos vyresnio amžiaus klientams „nėra nei saugios, nei veiksmingos“. Ekspertai teigia nuogąstaujantys, jog „kai kurie pacientai už tokias, esą, jauninančias procedūras nekvalifikuotiems gydytojams moka tūkstančius dolerių.

Per pastaruosius dvejus metus ne kartą pasirodė informacijos apie startuolius, imančius tūkstančius dolerių už jaunų žmonių kraujo infuzijos procedūras. Tokių paslaugų teigėjai tvirtina, kad toks gydymas pagerina fizinę būklę ir atmintį bei netgi padeda kovoti su Alzheimerio ar Parkinsono liga. Geriausiai žinoma tokias paslaugas teikianti bendrovė „Ambrosia“ po Maisto ir vaistų administracijos pareiškimo savo veiklą skubiai nutraukė.

„FDA tik gana neseniai gavo pakankamai informacijos apie tokias paslaugas siūlančias bendroves. Tokie gydymo metodai, kai vyresnio amžiaus žmonėms suleidžiama jaunų donorų kraujo plazma, anot jų, padeda pagerinti organizmo būklę. Tiesa ta, kad toks gydymas neturi klinikinio pagrindimo. Kitaip tariant, tokių abejotinų bendrovių siūlomos paslaugos gali būti pavojingos sveikatai. Turime informacijos, jog už tokias paslaugas imami tūkstančiai dolerių. Žmonės ne tik išmeta pinigus į balą, bet ir rizikuoja savo sveikata“, – teigiama išplatintame pareiškime.

Įstaigoje „Ambrosia“, kaip pavyko išsiaiškinti pareigūnams, jaunų žmonių kraujo plazmos infuzijos kainuoja 8 tūkst. dolerių. Kraujas imamas iš paauglių donorų ir perpumpuojamas bet kam vyresniam nei 35 metai, kas tik sutinka mokėti tokią absurdišką sumą.

„Ambrosia“ įkūrėjas Jesse‘as Karmazinas tvirtina, kad procedūrą išbandžiusieji teigia pasijutę stipresni, džiaugėsi ir pagerėjusia atmintimi. Ekspertai su jo žodžiais nesutinka. Dar gruodį „Ambrosia“ ketino atidaryti pirmąją kliniką Niujorke, tačiau „Huffington Post“ skelbia, kad tą patį mėnesį iš bendrovės pasitraukė jos direktorius ir vykdomasis vadovas. Tai reiškia, kad J. Karmazinas liko vienintelis darbuotojas.

„Remdamiesi 2019 metų vasario 19 dienos FDA paviešintu pareiškimu, savo veiklą nutraukiame“, – skelbiama „Ambrosia“ puslapyje internete. Pats J. Karmazinas į prašymą pakomentuoti situaciją nesureagavo.

FDA skelbiama, kad tokių kraujo plazmos injekcijų komplikacijos gali būti labai įvairios – pradedant infekcijomis ir baigiant infekcinėmis ligomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)