Didėjantis kiekis to, kas iš esmės tėra orbita skriejančios šiukšlės, galinčios pažeisti ar net sunaikinti palydovą, „kelia nerimą politikos formuotojams visame pasaulyje ir skatina kosminių atliekų šalinimo technologijų kūrimą“, – paskelbė agentūra straipsnyje apie Jungtinių Valstijų palydovams kylančias grėsmes.

Tačiau „ši technologija yra dvejopo naudojimo, nes ji gali būti pasitelkta kitam palydovui pakenkti“, – rašoma toliau.

Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad JAV kaltinimai „nepagrįsti“.

„Pastaruoju metu Jungtinės Valstijos kosmosą apibrėžia kaip mūšio lauką ir praneša apie kosmoso jėgų kūrimąsi, – per susitikimą Pekine kalbėjo spaudos atstovė Hua Chunying. – Tai gali privesti prie realaus kosminio ginklavimosi ir pavojaus.“

Agentūros teigimu, iš maždaug 21 tūkst. didelių (mažiausiai 10 centimetrų) kosminių objektų, kurie stebimi ir kataloguojami Žemės orbitoje, tik apie 1800 yra aktyvūs palydovai. Likę objektai – įvairios atliekos, įskaitant erdvėlaivių nuolaužas.

Daugiau nei trečdalis visų užregistruotų kosminių šiukšlių atsirado po dviejų didelių įvykių: 2007 m. Kinijai panaudojus raketą, kuria buvo sunaikintas nebefunkcionuojantis jos palydovas, ir atsitiktinio susidūrimo tarp JAV ryšių palydovo ir nefunkcionuojančio rusų palydovo 2009 m.

Nuo 1998 iki 2017 m. Tarptautinė kosminė stotis, kuri skrieja žemąja Žemės orbita, bent 25 kartus atliko manevrus, siekdama išvengti galimo orbitinio susidūrimo, praneša Gynybos žvalgybos agentūra.