Remiantis „Eurostat“ duomenimis (2016 m.), Europos Sąjungos valstybėse 60 proc. visų mokslininkų ir inžinierių yra vyrai, o tik 40 proc. – moterys. Jungtinių Tautų statistika rodo, kad visame pasaulyje moterų mokslininkų yra net mažiau nei 30 proc.

„Bet kuri šalis, kurioje pusei populiacijos nėra galimybių išnaudoti viso savo potencialo, nebus konkurencinga“, – savo kalboje Saudo Arabijoje yra pasakęs Billas Gatesas.

Tačiau trijose ES valstybėse narėse moterys lenkia vyrus. Tarp jų – ir Lietuva. „Eurostat“ tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvoje mokslininkės ir inžinierės sudaro 58 proc., Bulgarijoje – 54 proc., o Latvijoje – 52 proc. Mažiau nei trečdalis mokslininkių ir inžinierių užfiksuota Liuksemburge (25 proc.), Suomijoje (28 proc.), Vengrijoje (31 proc.), Austrijoje (32 proc.) ir Vokietijoje (33 proc.).

Jungtinių Tautų tyrimo, kuriame dalyvavo 14 valstybių, duomenimis, moterys yra kur kas mažiau linkusios įgyti bakalauro, magistro ar doktorantūros mokslinį laipsnį, todėl nepakankamai atstovauja savo lyčiai moksle, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityse tiek studijų, tiek mokslinių tyrimų lygmeniu.

Europos Komisija deklaruoja, jog siekia lyčių lygybės visose srityse ir nori užtikrinti, jog jaunosios mokslininkės turėtų tas pačias galimybes sėkmingai mokslinei karjerai kaip ir vyrai.

Pasak Europos komisaro Carloso Moedo, atsakingo už mokslą, tyrimus ir inovacijas, 2011 metais įsteigta ES premija moterims inovatorėms kasmet džiugina puikiais moterų tyrėjų rezultatais, kurie yra realizuojami rinkoje ir gali tapti įkvėpimu tiek moterims, tiek vyrams.

Kauno technologijos universitetas taip pat prisideda prie moterų skaičiaus didinimo fizinių, inžinerinių ir technologinių mokslų srityse: tarp visų moterų studenčių universitete 53 proc. studijuoja būtent šiose srityse, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šiuo metu universitete 75 proc. studentų studijuoja fizinius, inžinerinius ir technologinius mokslus: iš jų 75 proc. vyrų ir 25 proc. – moterys. Apkritai tarp universiteto studentų – 65 proc. vyrų ir 35 proc. moterų.

Siekiant, kad moterys ir merginos vis labiau įsitrauktų į mokslą, technologijų, inžinerijos, informacinių ir ryšio technologijų (IRT) sektorius, tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje organizuojamos įvairios iniciatyvos, tokios kaip „Women go tech“, „Girls in ICT“ ir pan.

„Iniciatyvos, skatinančios moterų ir merginų įsitraukimą į technologijų ir IRT sektorius yra labai vertingos, norint skatinti moteris dirbti daugiau su technologijomis ir inovacijomis susijusius darbus. Tokių iniciatyvų turėtų tik daugėti, ypač jau nuo mokyklinio amžiaus“, – sako KTU alumnė, „Virtustream LT“ vadovė Kamilė Ciechanavičiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)