Mokslininkai iš Švedijos atliko tyrimus ir jau turi atsakymą į pastarąjį klausimą – taip, trynimas iš tiesų padeda numalšinti traumuotos kūno vietos skausmą. Eksperimento dalyviams buvo dirbtinai sukeliamas skausmas, naudojant prie nykščių prijungtus elektrodus. Kai kurie dalyviai buvo paprašyti trinti skaudančią vietą, o kiti tiesiog turėjo pakentėti. Eksperimento metu žmonės turėjo įvertinti savo skausmą, o tuo pačiu buvo stebimas jų smegenų aktyvumas. Pasirodo, skausmas buvo kur kas mažiau jaučiamas, kai žmogus energingai trynė skaudančią vietą.

Šie rezultatai daugelio žmonių nenustebins. Juk skaudančias vietas triname nuo vaikystės. Atrodo, kad gerai patrynus ir skausmas praeina. Dabar mokslininkai teigia, kad tai iš tikrųjų veikia, bet kodėl?

Žmogus negali reaguoti į savo paties prisilietimą. Jūs tai jau žinote – ar esate bandę save pakutenti? Nepavyks, o štai lygiai toks pat kito žmogaus prisilietimas net suaugusius vyrus priverčia raitytis ant žemės. Kai kasomės, galime elgtis gana grubiai, o štai jei taip padarytų kitas žmogus, tikriausiai būtų labai nemalonu. Taigi, smegenys kažkaip iš dalies užblokuoja nervų galūnėles tose vietose, kurias mes liečiame. Taip ir mūsų pačių prisilietimas nesukelia kokios nors keistos reakcijos, ir skausmas toje vietoje sumažėja.

Dėl tos pačios priežasties skausmas nesumažėja, kai kitas žmogus ima trinti skaudančią vietą. Tai gali dar labiau pabloginti situaciją, jei traumuota vieta yra jautri prisilietimui. Tačiau įdomu, kad nebūtina trinti skausmo židinio. Štai šiame tyrime elektros impulsais buvo kankinamas nykštys, tačiau skausmas sumažėdavo net kai žmonės imdavo trinti savo dilbius. Taip yra dėl to, kad ir rankos patrynimas aukščiau skausmo židinio stimuliuoja nervus ir juos tarsi užmigdo.

Tikriausiai labiausiai stebina faktas, kad patrynimas yra toks efektyvus. Mokslininkai eksperimentavo ir su smailiu plastikiniu strypeliu, kuriuo baksnojo į eksperimento dalyvių rankas taip sukeldami skausmą. Jei žmogus trynė savo rankas, strypeliu reikėjo darbuotis bent 100 kartų stipriau, kad eksperimento dalyvis iš tiesų pajustų ženklų skausmą.

Beje, panašus tyrimas Jungtinėje Karalystėje buvo atliktas dar prieš 10 metų. Jo rezultatai buvo panašūs, tačiau įdomu, kad tuomet eksperimento dalyviai patyrė šiek tiek kitokį skausmą. Smilių ir bevardį pirštą jie turėjo įmerkti į šiltą vandenį, o didįjį – į šaltą. Tai sukuria iliuziją, kad didysis pirštas yra labai karštame, praktiškai verdančiame vandenyje. Kitaip sakant, tai sukelia skausmą, nors jokie audiniai nėra pažeidžiami. Aišku, gerai patrynus delnus skausmas greitai praeina.