Konkursą jau dvyliktą kartą organizavo Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS).

„Disertacijos nėra lengvai parašomos ir mokslas nėra paprastas dalykas – reikia daug investuoti, daug žinoti, bet tai be galo svarbus ir prasmingas užsiėmimas. Todėl visi, kurie gyvena mokslu, yra mūsų inovatyvios valstybės ateitis“, – sakė prezidentė.

Būtent mokslininkų darbai daug prisidėjo prie reikšmingo įvykio, kad lygiai prieš metus Lietuva, pirmoji tarp Baltijos šalių, oficialiai tapo CERN – Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos asocijuotąja nare, o šiemet Lietuvoje bus atidarytas CERN verslo inkubatorius.

„Geriausios disertacijos apdovanojimai – tai kelias į naują karjeros etapą ir pripažinimą. Tai reikšminga iniciatyva, kuri skatina ruošti aukšto lygio mokslinius darbus. Neabejoju, kad šiandien apdovanoti jaunieji mokslininkai gali išaugti į pasaulinio lygio mokslo elitą bei savo pasiekimais garsinti Lietuvą ateityje, kurti pažangias technologijas ir inovacijas.

Šiandien šalyje turime išvystytus pajėgumus konkuruoti mokslo pasaulyje. Todėl mokslininkus raginčiau kuo aktyviau bendradarbiauti su verslu, kurti aukštųjų technologijų startuolius bei tokiu būdu panaudoti savo sukauptas žinias naujuose iššūkiuose“, – mokslo sričių potencialą bei svarbą šaliai išryškino MITA direktorius Kęstutis Šetkus.

Šiais metais ekspertų vertinimams buvo pateiktos 42 disertacijos. 26 iš jų apgintos fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio srityse ir 16 – socialinių ir humanitarinių mokslų srityse. Laureatais pripažinti 10 jaunųjų mokslininkų, iš jų „Geriausios 2017 m. disertacijos“ autoriais paskelbti du.

Geriausiu fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų disertacijos autore pripažinta Vilniaus universiteto dr. Kristina Daniūnaitė. Disertacijos tema: „Prostatos vėžio diagnostiniai ir prognostiniai DNR metilinimo žymenys“. Mokslinė vadovė – prof. dr. Sonata Jarmalaitė.

„Šis apdovanojimas reikšmingas įvertinimas ne tik man, bet ir visai komandai. Tikimės, kad greitu metu mūsų moksliniai pasiekimai ženkliai pagerins ligos diagnostiką ir padės išsaugoti daugiau ligonių gyvybių“, – džiaugėsi Dr. Kristina Daniūnaitė.

Vytauto Didžiojo universiteto dr. Eglė Aleknevičiūtė ir jos disertacija tema „Veiksnių, darančių įtaką vyriausybių obligacijų rinkų sąveikai, vertinimas globalioje aplinkoje“ pripažinta geriausia humanitarinių ir socialinių mokslų srityje. Mokslinė vadovė – prof. habil. dr. Kristina Levišauskaitė.

„Esu labai laiminga ir kartu noriu paneigti mitą, kad disertacijų niekas neskaito. Jas skaito vadovai, recenzentai, bet svarbiausia, kad savo darbą akylai ne kartą skaito pats autorius. Mokslinė disertacija neturi pakeisti pasaulio. Jos užduotis – pakeisti patį ją rašantį žmogų. Toks žmogus ateityje keičia mokslą, savo aplinką ir galiausiai savo šalį. Mes, mokslininkai, turime ką pasakyti ir norime tai daryti. Tad tegul ši diena tampa gražaus dialogo pradžia“, – pakiliomis emocijomis dalijosi dr. Eglė Aleknevičiūtė.

Konkurso laureatus ir susirinkusius svečius ceremonijos metu stebino ne vien iškilmingi apdovanojimai. Jie taip pat turėjo progą pasigrožėti urbanistinio šokio teatro „Low Air“ šokiu mokslo tema, inovatyviu, elektroninės ir etno muzikos lazerių šou bei hologramų kompozicijomis.

„Geriausios disertacijos“ projekto tikslas – skatinti doktorantus ruošti aukšto lygio disertacijas, kurios pelnytų pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir visame Pasaulyje, skatinti tarpinstitucinį ir tarpdisciplininį bendradarbiavimą, didinti Lietuvos jaunųjų mokslininkų motyvaciją vykdyti aukščiausios kokybės ir svarbos visuomenei mokslinę veiklą.

Šiais metais apdovanojimams įvykti padeda pagrindinis renginio partneris – Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) ir pagrindinis renginio rėmėjas – bendrovė „Neo Finance“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)