Wang Weijingas buvo areštuotas dėl „asmeninių priežasčių“, laikraštis citavo bendrovės pranešimą. „Huawei“ atrodo siekianti atsiriboti nuo šios bylos, Vakarų šalims nuogąstaujant, kad bendrovė veikia kaip Kinijos saugumo aparato tarpininkė.

„Šis incidentas kelia žalingų padarinių „Huawei“ pasaulinei reputacijai“, – pažymėjo bendrovė.

„Huawei“, remdamasi sutarčių su darbuotojais valdymo taisyklėmis, „nusprendė nedelsiant nutraukti darbdavio santykius su Wang Weijingui“.

„Šalyse, kuriose veikia, „Huawei“ laikosi visų galiojančių įstatymų ir taisyklių, ir mes visų darbuotojų reikalaujame laikytis įstatymų ir taisyklių šalyse, kuriose jie dirba“, – nurodė kompanija.

Lenkijos tarnybos penktadienį paskelbė, kad vidaus saugumo agentūra anksčiau šią savaitę areštavo šnipinėjimu įtariamus kiną ir vieną lenką. Pastarasis buvo „žinomą sluoksniuose, susijusiuose su kibernetinio verslo reikalais“.

Lenkijos valstybinė televizija pranešė, kad minimas kinas yra „Huawei“ Lenkijoje direktorius, o įtariamas lenkas anksčiau dirbo Vidaus saugumo agentūroje, tiriančioje šnipinėjimą ir terorizmą.

Pranešimai apie areštus pasirodė kelios savaitės po to, kai Kanadoje JAV prašymu buvo areštuota „Huawei“ viceprezidentė finansų reikalams ir bendrovės įkūrėjo dukrė Meng Wanzhou, kaltinama sankcijų Iranui pažeidimu.

Po jos arešto Kinijoje buvo sulaikyti du Kanados piliečiai – esą dėl nacionalinio saugumo priežasčių. Šis žingsnis daugelio vertinamas kaip Pekino atsakas į Otavos veiksmus.

Kinijos telekomunikacijų milžinė taip pat yra sulaukusi dėmesio dėl savo įtariamų ryšių su Kinijos žvalgybos tarnybomis.

Gruodžio mėnesį viena Čekijos kibernetinio saugumo agentūra perspėjo nesinaudoti Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programomis bei įranga, nes jos esą kelia grėsmę valstybės saugumui.

Tokios šalys kaip JAV, Australija ir Japonija neleido „Huawei“ kurti naujos kartos supergreito 5G interneto tinklų.

Tačiau „Huawei“ pasirašė keletą sutarčių su belaidžio ryšio operatoriais Europoje ir daro pažangą 5G interneto rinkoje.