Pažvelkime į 7 įdomius faktus apie sniegą, kurių galbūt nežinojote.

1. Būna vienodų snaigių

Tai, kad nebūna dviejų vienodų snaigių – mitas. Jei labai ieškosite, dvi vienodas snaiges tikrai surasite. Tiesa, lengva nebus, nes skirtingų variantų yra daugybė, tačiau kai kurie iš jų jau vien dėl savo sandaros yra labai dažni.

2. Sniegas neturi spalvos

Vanduo yra skaidrus tiek kaip skystis, tiek kaip ledas. Sniegas iš esmės yra ledas, todėl ir jis yra skaidrus. Jis atrodo baltas tik todėl, kad jį sudaro daug mažų kristalų, kurių kraštai laužo šviesos spindulius. Nevientisa, daug defektų turinti skaidri medžiaga dažnai atrodo balta – jei subraižysite skaidraus plastiko butelį jis irgi atrodys baltas, nors toks iš tiesų nebus.

3. Sniegas yra mineralas

Sniegas yra gamtoje natūraliai pasitaikanti kristalinės struktūros medžiaga. Tai yra mineralas, kaip ir dolomitas, akmens druska, talkas, kalcitas ir kiti mineralai. Aišku, sniego priskyrimas mineralams, nors ir yra teisingas, turi nedaug prasmės.

4. Sninga begemoto kąsniais?

Kai krenta didelės snaigės, dažnai sakoma, kad sninga vilko kąsniais. Šie dariniai – tai daug sulipusių individualių kristalų, kurie sudaro bendrą masę. Didelės snaigės susidaro dėl drėgmės, vėjo trūkumo, atmosferinių reiškinių didesniame aukštyje. Didžiausios tokio tipo snaigės gali pasiekti ir daugiau kaip 30 cm skersmenį, nors tai ir retas reiškinys.

5. Šiltosios trobelės iš sniego

Iglu – tai iš suspausto sniego statomos užuovėjos, nedidelės trobelės, skirtos itin atšiauriam klimatui. Tradiciškai iglu statomos iš suspausto sniego išpjautų plytų ir yra kupolo formos. Įdomiausia tai, kad iglu yra labai šiltos, nors viduje nėra jokios šildymo sistemos. Kaip taip gali būti? Suspaustas sniegas savyje turi labai daug oro, kuris veikia kaip izoliacinė medžiaga. Taigi, nuo kūnų šilumos sušilęs oras lengvai neišeina į išorę. Lauke gali būti ir -45 laipsniai Celsijaus, o iglu viduje bus nuo -7 iki +16 laipsnių, priklausomai nuo to, kiek kūnų šildys tą trobelę.

6. Kai kuriuos sukausto baimė

Chionofobija – tai sniego baimė, kuri kartais pasireiškia net labai intensyviais simptomais. Kaip ir kitos fobijos, chionofobija skiriasi priklausomai nuo pacientų asmenybės. Pavyzdžiui, vieni sniego bijo, nes mano, kad bus įkalinti namie ar darbe. Kiti bijo vairuoti ir vos pamatę sniegą ima panikuoti. Treti bijo traumų, kurios gali būti susijusios su sniegu. Nors panikos priepuoliai dėl sniego mūsų kraštuose reti, sniego baimė nėra labai retas reiškinys.

7. Pūgos mėgsta Žemaitiją

Pūga – tai žiemą kylanti audra, kuomet pučia vėjo gūsiai, pusto, kartais gali ir snigti. Pūga yra ekstremalus reiškinys, kurio metu patariama nevairuoti ir būti pasiruošusiems. Lietuvoje pūgos mėgsta pietinę Žemaitijos aukštumos dalį, kur per metus siaučia 100-130 valandų. Antrasis regionas pagal šį rodiklį – Rytų Lietuva, kuria pūgos glosto maždaug 60-70 valandų per metus.