Žurnale „Nature Ecology & Evolution“ paskelbtame tyrime rašoma, kad gauruotas padaras gyveno Rytų Europoje ir Vakarų Azijoje prieš 39 tūkst. metų, maždaug tuo pačiu metu kaip ir neandertaliečiai bei pirmieji šiuolaikinių žmonių protėviai, rašoma CNN.

Prieš tai buvo manoma, kad paslaptingas Elasmotherium sibiricum, išnyko prieš 200 tūkst. metų.

„Sibiro vienaragiai“ atrodė išties įspūdingai ir grėsmingai. Įsivaizduokite beveik 4 tonas sveriantį milžiną su metro ilgio ragu.

Mokslininkai teigia, kad „Sibiro vienaragio“ gyvenama teritorija apėmė Rusiją, dalį Mongolijos, Šiaurės Kinijos ir Kazachstano teritorijos. Spėjama, kad gyvūnai išnyko dėl aplinkos pokyčių, lėmusių žolių, kuriais maitinosi Elasmotherium sibiricum, išnykimą. Ribota gyvenama teritorija, maža populiacija ir lėta reprodukcija lėmė tai, kad milžiniškų raganosių nebeliko.

Elasmotherium sibiricum giminaičiai, tokie kaip gauruoti raganosiai (angl. – woolly rhino), maitinosi daugiau skirtingų žolių, todėl nebuvo taip priklausomi nuo gyvenamos aplinkos“, – rašoma tyrime.

Mokslininkai taip pat pabrėžė, kad žmonės neprisidėjo prie „Sibiro vienaragių“ išnykimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)