Jei kada nors Australijoje pastebėsite kubelių formos išmatas, galėsite iš karto pasakyti, kas jas paliko. Bet kodėl tas gyvūnas taip stengiasi dėl formos?

Tai – vombato išmatos. Vombatas – visai nedidelis sterblinis gyvūnas, užaugantis iki 98 cm ilgio ir 26 kg svorio. Vombatai gyvena Australijos pietuose, nemažai jų yra Tasmanijoje. Jie yra gana juokingi mažyliai, mielais snukiais ir trumpomis kojomis. Vombatai yra žolėdžiai, tačiau patys dažnai nukenčia nuo automobilių ir plėšrūnų. Jie taip pat tuštinasi kubeliais.

Galbūt jums visai neįdomu, kas kaip tuštinasi, tačiau kubo forma gamtoje yra itin reta. Tokių išmatų daugiau niekas nepalieka ir net sunku įsivaizduoti, kaip paprasto gyvūno žarnynas gali sukurti tokį kubelį. Džordžijos technologijų instituto mokslininkai neseniai turėjo galimybę patyrinėti vombato žarnyną ir dabar jie geriau įsivaizduoja, kaip tokios išmatos gali būti sukuriamos.

Vombatų žarnynas yra labai panašus į kitų sterblinių žinduolių, kol jo nepatyrinėji iš arčiau. Mokslininkai išsiaiškino, kad kai kurios žarnyno dalys yra elastingos, o kitos – standžios ar netgi kietos. Manoma, kad būtent šios dalys nugludina kubelių šonus, palikdamos tiesius, lygius paviršius.

Aišku, prireiks dar nemažai bandymų, kol visas mechanizmas bus visiškai aiškus. Dabar mokslininkai kuria sintetinį vombato žarnyną, su kuriuo atliks bandymus. Tam, beje, jie naudoja ne visai mokslines technologijas – žarnyno sienas imituos moteriškos pėdkelnės. Dabar jau aišku, kad kubeliais išmatos tampa tik paskutiniame 30 metrų ilgio žarnyno metre. Formą padeda išlaikyti didelis skaidulų kiekis.
Vombato išmatos

Tačiau kubelių suformavimui reikia energijos – kam vombatams to reikia? Vombatai, nors ir turi trumpas kojas, mėgsta tuštintis kur nors užsilipę. Įprastai jie kubelių krūveles palieka ant akmenų. Tačiau taip jie elgiasi ne todėl, kad tais momentais norėtų pasigrožėti aplinka – taip krūvelės yra lengvai pastebimos kitiems gyvūnams – taip vombatai žymi teritoriją. Na, o kubelių forma yra tiesiog stabilesnė – išmatos nenurieda žemyn, o formuoja stabilias piramides. Kurios, kaip jau supratote, kelia mokslininkų smalsumą.