„Dabartinė Starmano buvimo vieta. Kita stotelė – restoranas visatos pakraštyje“, – penktadienį „Twitter“ paskyroje parašė „SpaceX“, pridėdama orbitos diagramą.

Antrasis sakinys, aišku, yra reveransas puikiajam rašytojui Douglasui Adamsui. „Restoranas visatos pakraštyje“ yra antroji Adamso novelė iš penkių dalių „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką “ serijos.

Kaip ir daugelis mūsų, „SpaceX“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Elonas Muskas yra didelis „Keliautojo autostopu gido“ fanas, kaip rodo Starmano „Roadsteris“. Automobilio pramogų sistemos ekrane buvo suprogramuotas tekstas „Don't Panic!“ („nepanikuok!“) – frazė, puošianti to paties pavadinimo elektroninį gidą mėgiamoje Adamso serijoje.

„Starman“ vardas – irgi kultūrinė nuoroda; taip buvo pavadinta 1972 metų Davido Bowie'io daina. Ir prieš startą Muskas sakė, kelionės į kosmosą metu elektromobilyje visu garsu gros Bowie'io 1969 metų hitą „Space Oddity“ (nors Starmanas garsiosios dainos beorėje erdvėje negirdi). Galiausiai, Muskas pasirinko Bowie'io „Life on Mars“ kaip Starmano ir „Teslos“ išsiskyrimo muziką.

Muskas yra sakęs, kad „Roadster“ ir Starmaną paleido, nes šis duetas daug smagesnis nei standartinis balastas. Paleisti palydovą ar kokį kitą vertingą erdvėlaivį nebuvo galima, atsižvelgiant į pirmųjų skrydžių riziką. (Muskas dar vadovauja ir „Teslai“, tad papildoma reklama irgi nepamaišė.)

Starmanas ir jo automobilis – anksčiau priklausęs Muskui – už Marso orbitos amžinai neliks. Kaip matoma diagramoje, pora apsisuks heliocentrinėje orbitoje ir grįš prie Saulės tokiu atstumu kaip Žemė.

Orbitos modeliavimo tyrimas rodo, kad elektromobilis su Starmanu kelių šimtų tūkstančių atstumu prie mūsų planetos prisiartins 2091 metais. Šio tyrimo autoriai nustatė, kad automobilis per kelias dešimtis milijonų metų rėšis į Venerą arba į Žemę. Jų vertinimu, tikimybė, kad kosminis automobilis pataikys į Žemę per 1 milijoną metų yra 6 procentai, į Venerą – 2,5 proc.

Kosminio manekeno kelionę „Tesla Roadster“ galima sekti whereisroadster.com svetainėje, kurią sukūrė Benas Pearsonas, „Old Ham Media“ įkūrėjas.

„Falcon Heavy“ antroji misija, į geostacionariąją orbitą iškelsianti Saudo Arabijos komunikacijų palydovą „Arabsat-6A“, planuojama 2019 metų sausį.

Mike Wall
www.space.com