„Laisvės TV“ YouTube kanale pasirodžiusioje pirmojoje „paMOKSLO“ laidoje U. Neniškytė pasakoja apie smegenis, iš ko sudaryta nervų sistema, kokie nervai yra mūsų kūne ir kokios jų funkcijos.

„Smegenys sudarytos iš įvairių ląstelių. Yra neuronai – elektrinės ląstelės. Jie sudaro tik 10 proc. Kitaip nei daugelis kitų ląstelių, neuronai neatsinaujina. Juos reikia saugoti ir mylėti. Jais rūpinasi astrocitai – žvaigždės formos ląstelės. Dar yra imuninė smegenų sistema, sudaryta iš kito tipo ląstelių. Ir galų gale oligodedrocitai – jie atsakingi už neuronų atšakų izoliavimą, kad apsaugotų jais tekančius signalus. Visai kaip elektros laidų izoliacija.

Suaugusio žmogaus smegenų svoris sudaro kiek mažiau nei pusantro kilogramo. Tai – vos 2 proc. visos kūno masės. Tačiau žievės paviršiaus plotas – net pusantro kvadratinio metro. Smegenys sunaudoja net 20 proc. mūsų kūno pagaminamos energijos.

Smegenys auga ir formuojasi vaikystėje. O senatvėje mažėja prasidėjus degeneraciniams procesams. Jų užimamas tūris keičiasi priklausomai nuo slėgio. Bet geriausia, kai jos yra stabilaus dydžio, nes bet kokie pakitimai yra susiję su patologijomis. Smegenys plaukioja skystyje. Tai – dėl fizinės apsaugos ir kad būtų galima pašalinti nereikalingas medžiagas. Ta pati medžiaga užpildo ir stuburą.

Smegenys neturi skausmo receptorių. Nejaučia skausmo, daromos joms žalos. Bet tuo pačiu skausmą mes jaučiame tik smegenimis. Nes kas yra skausmas? Subjektyvus potyris, susidarantis dėl mūsų smegenų veiklos, kai periferiniai neuronai pajunta kažkokią žalojančią informaciją. Būna, kad skauda galvą. Bet kaip čia yra, jei smegenys neturi receptorių? Jų yra smegenų dangaluose, kur generuojami skausmo signalai.

Smegenys su realybe tiesiogiai nesąveikauja. Tai daro per jutimo organus, neuronus, kurie surenka informaciją, kuri yra pernešama ir interpretuojama. Šviesa, garsas, kvapas, skonis, pojūtis. Iš to sugeneruojamas kažkoks supratimas.

Kas yra haliucinacija? Tai - kai kažkas patiria kitokią tikrovę, negu aplinkiniai. Tuo metu smegenų centrai aktyvuojami kitaip, joms ima atrodyti, kad aplinka yra pasikeitusi.

Ar smegenys gali vienu metu daryti dvi užduotis? Tarkime, matematinę ir veidų atpažinimo. Ne, mokslu įrodyta, kad toks multitaskingas neįmanomas. Ką smegenys dar geba, ko mes apie jas nežinome? Mūsų laukia ilgas pažinimo kelias“.

„paMOKSLAS“ ne šiaip laida apie mokslą. Tai suteikta platforma savo srities žinovams, mokslininkams ir inovatoriams, kurie savo žiniomis ir išradimais pasidalins su „paMOKSLO“ žiūrovais. Čia bus pateikiami ne tik įdomūs faktai, atskleidžiama kas slypi už įvairių technologijų, bet ir sąsaja tarp verslo ir mokslo. Laida bus įdomi ir naudinga kiekvienam technologijų ir inovacijų mylėtojui. O temos įvairuos nuo Lietuvos palydovų iki dirbtinių neuronų tinklų, nuo sonarų iki maisto technologijų ir dar daugiau.

„paMOKSLAS“ laidos projektas buvo išrinktas „Laisvės TV“ „Patreon“ rėmėjų. Jie pateikė norimų laidų variantus, balsavo už labiausią patikusią, o galiausiai patys nusprendė ir pavadinimą. Nuo šiandien naujos „paMOKSLO“ serijos pasirodys pirmadieniais ir trečiadieniais ir bus rodomos iki šių metų gruodžio vidurio.