Dabar, remdamiesi Gaia teleskopo duomenimis apie žvaigždžių spindulius, mokslininkai patikslino daugybės Keplerio atrastų egzoplanetų spindulius ir nustatė, jog planetas galima sugrupuoti į tris arba keturias grupes.

Planetų spinduliai nėra nustatomi tiesiogiai – išmatuojamas tik jų santykis su žvaigždės spinduliu, todėl žvaigždės spindulio matavimo paklaidos yra labai svarbios. Gaia duomenys reikšmingai patikslino žvaigždžių spindulių matavimus, taigi pagerėjo ir planetų spindulių informacija. Taip paaiškėjo, kad visas žinomas egzoplanetas galima suskirstyti į mažas, vidutines ir dideles, o tarp šių grupių egzistuoja pastebimi skirtumai.

Mažos planetos yra tos, kurių spindulys neviršija keturių Žemės spindulių. Tarp jų dar galima išskirti tikrai uolines – iki 2 Žemės spindulių – ir galimai vandenines – 2-4 Žemės spindulių. Tokių planetų yra daug; taip pat daug yra ir didelių planetų, dujinių milžinių, kurių spindulys viršija 10 Žemės spindulių. Tarp jų patenka ir Saturno, ir Jupiterio dydžio planetos, ir rudosios nykštukės.

O štai tarpinio dydžio, 4-10 Žemės spindulių, planetų yra palyginus nedaug. Tai beveik neabejotinai reiškia, kad besiformuojančios planetos, užaugusios iki 4 Žemės spindulių, pajėgia išlaikyti storą atmosferą, todėl lengvai išauga iki dešimties ir tampa dujinėmis milžinėmis. Todėl planetų, kurių augimas sustojo tarp 4 ir 10 Žemės spindulių, yra labai nedaug.

Šis atradimas padės patobulinti ir patikrinti planetų formavimosi modelius, be to, ateityje padės lengviau klasifikuoti egzoplanetas.