Tyrėjai iš Rod Ailando, esančio JAV rytinėje pakrantėje, šią savaitę pareiškė, kad jie susiaurino dešimtmečius trunkančias „Endeavour“ paieškas iki „vienos ar dviejų archeologinių vietų“. Ir tai kaip tik minint 250-ąsias J. Cooko kelionės iš Jungtinės Karalystės į Australiją – tai buvo pirmas Europos kontaktas su šiuo kontinentu – minėtu laivu metines.

Savo pareiškime Rod Ailando jūrų archeologijos projekto atstovai teigė, kad rugsėjo 21 dieną bus paskelbta daugiau detalių apie numanomą nuolaužų vietą ir jos 3D vaizdas. Tikimasi, kad detalūs tyrimai prasidės kitų metų pradžioje.

Laivas-kalėjimas

Nepaisant įspūdingos „Endeavour“ istorijos – juo J. Cookas pasiekė Australijos rytinę pakrantę, nubraižė Naujosios Zelandijos žemėlapį ir nuo 1768 iki 1771 metų apiplaukė visą pasaulį – vėlesniais metais laivas buvo pervadintas į „Lord Sandwich“ ir naudojamas kaip kariuomenės transporto priemonė.

Keliautojas kapitonas Jamesas Cookas

Per JAV nepriklausomybės karą, kai britų kariai buvo nugabenti į Rod Ailandą, laivas tapo kalėjimu, kuriame buvo kalinami prieš karaliaus valdžią maištaujantys asmenys. Tačiau kai į karą George’o Washingtono revoliucionierių pusėje įsitraukė Prancūzija, Admiralitetas nurodė „Lord Sandwich“ paskandinti kartu su dar dvylika kitų transportinių laivų, kad jie atliktų kliūties funkciją.

„Amerikos kariuomenė buvo surinkta žemyninėje dalyje, o prancūzai išsiuntė flotinę padėti, – 2014 metais CNN sakė Rod Ailando jūrų archeologijos projekto vykdomoji direktorė Kathy Abbass. – Britai žinojo, kad jiems gresia didelis pavojus, todėl jie nurodė paskandinti trylika laivų vienoje linijoje, taip užblokuojant miestą. Jie buvo paskandinti pakankamai sekliuose vandenyse.“

Kapitono Jameso Cooko laivas

Kai dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje K. Abbass surado įrašus apie šiuos transportinius laivus, jos komanda pradėjo skaičiuoti numanomų nuolaužų vietų skaičių nuo trylikos iki keleto, o dabar pagaliau beliko viena ar dvi. Daugiausia vilčių dedama į teritoriją visai šalia Ožio salos, netoli Gurneys kurorto, teigia Rod Ailando jūrų archeologijos projekto atstovai.

Penktadienį, rugsėjo 21 dieną, vyksiančiame renginyje, kurio metu bus galimai atskleista „Endeavour“ buvimo vieta, dalyvaus Australijos nacionalinio jūrų muziejaus pirmininkas Peteris Dexleris. Kaip skelbia „9 News“, renginyje taip pat dalyvaus ir Australijos generalinis konsulas Alaistairas Waltonas.

Istorinis palikimas

Jeigu „Endeavour“ radimas bus patvirtintas, panašu, kad tai greičiausiai sukels diplomatinį ginčą dėl to, kuri šalis gaus teisę laikyti ir eksponuoti laivo liekanas, jeigu jas galima saugiai iškelti ir transportuoti. Gali būti, kad į jį pretenduos Australija, Naujoji Zelandija, JAV ir Jungtinė Karalystė, visos pagrįstai tvirtindamos, kad šis laivas yra reikšmingas jų šaliai.

Kapitono Jameso Cooko laivas

Tuo tikslu 1999 metais tuometinis Rod Ailando generalinis prokuroras Sheldonas Whitehouse’as palaikė kaltinimą, „kad būtų užtikrinta istorinio Niuporto laivyno nuosavybė“. Žinoma, įskaitant ir „Endeavour“, teigia Rod Ailando jūrų archeologijos projekto atstovai.

Nors potencialus „Endeavour“ atradimas Australijai yra istoriškai reikšmingas, praėjus 250 metų nuo J. Cooko kelionės šis tyrėjas yra iš naujo įvertinamas šalyje, kurios įkūrėju yra laikomas.

Pernai metais Sidnėjaus Haid parke daugiau kaip šimtą metų stovėjęs paminklas J. Cookui buvo nusiaubtas – ant jo atsiradęs grafitis skelbė „nėra reikalo didžiuotis genocidu“ ir „pakeiskite datą“. Turėta omenyje ginčai dėl Australijos dienos šventimo sausio 26 dieną. Tą dieną 1788 metais Sidnėjaus įlankoje buvo iškelta Jungtinės Karalystės vėliava, įteisinanti šalį kaip britų koloniją.
Nors sausio 26 dieną dauguma baltaodžių australų švenčia, dauguma čiabuvių bendruomenės nelaiko jos švente ir nuo 1938 metų priešinasi tam, šią dieną vadindami Invazijos diena.

Todėl požiūriu į J. Cooką, kaip Australijos „atradėją“ – kaip jį pristato Haid Parke esantis paminklas – taip pat suabejota, mat ekspertai teigia, jog čiabuviai australai šiame kontinente gyveno tūkstančius metų prieš tai, kai XVIII amžiuje čia įsiveržę europiečiai kolonizavo šalį.

„Endeavour“ kelionė į Australiją ir po to sekusi britų kolonizacija tapo tikra katastrofa čiabuviams, kurių populiacija stipriai nukentėjo nuo atvežtų svetimų ligų ir baltaodžių naujakurių vykdyto etninio valymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)