Kada darbo dienomis skamba jūsų žadintuvas? Tikriausiai daugeliui žmonių tas nemalonus įvykis nutinka maždaug 67 valandą ryte. Norėdami gerai išsimiegoti, turite pakankamai anksti nueiti į lovą, tačiau juk aplink visada galima surasti daug veiklos ir be miego dar viena mėgstamo serialo serija, dar vienas kompiuterinio žaidimo lygis, dar vienas knygos skyrius. Taigi, dažnai nutinka taip, kad darbo savaitės metu miegame trumpiau nei reikėtų, o tada savaitgalį bandome atsigriebti.

Ir tai nėra blogai. Miegas yra reikalingas mūsų smegenims. Jis padeda išgyti pažeidimams, įsitvirtinti prisiminimams, pailsėti nuo nuolatinio informacijos srauto. Ir, kaip dabar mano mokslininkai, miegodami per mažai mes labai pakenkiame savo smegenims ir netgi trumpiname savo gyvenimą. Ilgiau miegodami savaitgalį, šiek tiek atstatome padarytą žalą ir geriau jaučiamės. Tačiau ši terapija turi šalutinį poveikį imsite nekęsti pirmadienių.

Miego ritmai yra sudėtingas dalykas. Jei savaitgalį miegate ilgiau nei įprastai, jūsų ritmas išsibalansuos. Pirmadienį pabudę jausitės kur kas labiau pavargę nei įprastai. Taip yra todėl, kad nuėję miegoti sekmadienį naktį greičiausiai ilgiau nepatirsite gilesnių miego fazių. Mokslininkai teigia, kad šį efektą įmanoma pastebėti net jei sekmadienį ryte pabusite dviem valandomis vėliau nei įprastai.

Taigi, dėl išbalansuoto ritmo sekmadienį naktį ilgiau prasivartote negilaus miego stadijoje. Pirmadienį suskambus žadintuvui atsikeliate dar labiau pavargę nei įprastai, todėl neturite motyvacijos, sunku susikaupti, norisi sugrįžti atgal į lovą. Ką jūs tada galite mėgti? Tikrai ne darbą. Kadangi šis efektas yra labiausiai pastebimas po savaitgalio, kuomet ilgiau prasivartote lovoje, žmonės nekenčia būtent pirmadienių.

Yra ir kita problema nemažai žmonių pramerkę akis nesikelia iš lovos, o nuspaudžia mygtuką „Snausti“. Papildomas 5 minučių miegas gali tik dar labiau sujaukti jūsų miego ritmus, o ir pailsėti tikrai nepavyks. Jau geriau dienos viduryje nusnausti 2030 minučių.

Taigi, ką reikėtų daryti? Na, geriausia būtų, jei kasdien iš lovos keltumėtės maždaug tuo pačiu metu. Jei savaitgalį norite ilgiau pamiegoti, tai gulkitės anksčiau. Bent jau sekmadienį atsikelkite savo įprastu laiku, nuveikite viską, ką norite, ir pirmadienį jūsų cirkadiniai ritmai turėtų nebūti tokie išbalansuoti.