Šią misiją, neseniai atšventusią 41-mą gimtadienį, sudaro su zondai dvyniai: „Voyager 1“ ir „Voyager 2“. Jie kasdien mokslininkams į Žemę siunčia duomenis apie tai, kas vyksta kosmose. „Voyager 1“ yra pirmasis žmonių kurtas aparatas, pasiekęs tarpžvaigždinę erdvę – išskriejęs už Saulės „burbulo“ ribų. Dabar jis nuo mūsų planetos nutolęs per 18.8 milijardų kilometrų. Itin svarbų vaidmenį atliko lietuvių kilmės NASA mokslininkas Jonas Žmuidzinas, padėjęs nustatyti, kad pirmasis zondas jau atsisveikino su Saulės sistema.

Zondą „Voyager 1“ vejasi ir antrasis aparatas. Manoma, kad jis taip pat turėtų netrukus iššauti į tarpžvaigždinę erdvę. Abu „Voyager“ zondai amžinai skries Paukščių Tako Galaktikoje. Kartu su savimi jie nešasi žmonijos sveikinimą nežemiškoms civilizacijoms – vadinamuosius auksinius diskus, kuriuos įrašyta daug įvairios muzikos, pasisveikinimai įvairiomis kalbomis ir pan.

Filme „Tolyn į kosmosą“ atskleidžiami sunkumai, su kuriais susidūrė „Voyager“ kūrę mokslininkai bei inžinieriai. Taip pat parodomi tie, dėl kurių vos keletą metų turėjusi trukti misija sėkmingai veikia iki šių dienų. Juostoje „Tolyn į kosmosą“ savo mintimis dailijasi vyriausiasis „Voyager„misijos mokslininkas Edwardas C. Stone‘as, kosmologas Lawrence‘as Kraussas, astronomė, garsių mokslinės fantastikos filmų, tokių kaip „Žvaigždžių kelias“ („Star Trek“), patarėja ir prodiuserė Carolyn Porco ir pan.

„Džiaugiuosi, kad pradėsime festivalį šiuo filmu. Juk ir mes skriejame erdvėlaiviu Žemė jau ne vieną dešimtmetį, mėgindami įminti kosmoso ir kitas žemiškas mokslo paslaptis“, – kviesdamas į festivalio atidarymą sako vienas iš organizatorių dr. Rolandas Maskoliūnas.

„Erdvėlaivis Žemė“ šiemet siūlo daugiau kaip 360 nemokamų renginių. Festivalis vyks rugsėjo 12–21 dienomis šešiolikoje šalies miestų ir rajonų. Daugiau informacijos: mokslofestivalis.eu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)