Ontarijuje, Kanadoje įsikūrusio Trento mokslininkai atkreipė dėmesį į magnezitą, natūraliai esančią kristališką uolieną, kuri sugeria CO2 santykiu 2-1. Tai reiškia, norint absorbuoti pusę tonos CO2 iš atmosferos, reikės vienos tonos magnezito.

Paprastai magnezito formavimosi procesas užtrunka labai ilgai (šimtus tūkstančių metų aut. past.), bet tyrėjai sugebėjo parodyti, kad šis procesas gali būti itin greitas ir užtrukti vos 72 dienas. Tam jie kaip katalizatorių panaudojo polistireno mikrosferas (dar vadinamos latekso granulėmis arba latekso dalelėmis aut. past.), kurios gali būti panaudotas ir pakartotinai, o tai reiškia, kad pats procesas gali būti visiškai supaprastintas ir pareikalauti gerokai mažesnių magnezito išteklių.

Savo darbo rezultatus mokslininkai pristatė kasmetinėje Goldschmidt‘o geochemijos konferencijoje Bostone. Trento universiteto aplinkos geomokslų mokslininkas ir šio projekto vadovas Ian‘as Power‘is teigė, kad „mikrosferų panaudojimas reiškia, kad mes galime pagreitinti magnezito formavimosi greitį ir tai daryti bet kokiu dydžiu, esant kambario temperatūrai. Tai reiškia, kad magnezito gamyba yra ekstremaliai efektyvi. Mes sugebėjome parodyti kelią, kuris dramatiškai pagreitina šį procesą.“

Nors ši žinia skamba labai optimistiškai, tačiau Power‘is pripažįsta, kad dar reikės papildomų mokslinių tyrimų: „Mes pripažįstame, kad šiuo metu tai yra eksperimentas, kurį reikės gerokai išplėsti, kad galėtume būti tikri, jog magnezitas gali būti naudojamas anglies sekvestracijai (atmosferoje esančio CO2 sugėrimas ir nuolatinis saugojimas magnezite). Tai priklauso nuo kelių kintamųjų, įskaitant ir pačios sekvestracijos technologijos ištobulinimo, tačiau dabar mes jau žinome, kad mokslas gali leisti tai padaryti.“

Pastaraisiais metais Powerio dėmesys iš esmės buvo skirtas anglies sekvestracijos ir ilgalaikio CO2 saugojimo galimybių paieškoms. Tad ši naujiena apie magnezitą ir jo galimybes yra tęstinis ilgo darbo rezultatas.