Tuo pat metu Londonas sako tęsiantis derybas su Bendrija, kad Britanijai būtų leista likti „Galileo“ programos nare.

Britanija ketina investuoti 92 mln. svarų (102 mln. eurų) iš 3 mlrd. svarų „Brexit“ fondo, kad per pusantrų metų būtų parengta alternatyvios JK programos galimybių studija, sakoma vyriausybės pranešime.

„Investuojama į „Galileo“ alternatyvų pasirinkimą, siekiant užtikrinti, kad mūsų ateities saugumo poreikiai būtų patenkinti naudojantis pasaulyje pirmaujančiu JK kosmoso sektoriumi“, – sakė verslo sekretorius Gregas Clarkas.

Britanija birželį atskleidė, kad buvo oficialiai pašalinta iš būsimų kontraktų dėl „Galileo“ programos, turinčių užtikrinti šios sistemos komercinį panaudojimą, pavyzdžiui, logistikoje, taip pat ginkluotųjų pajėgų ir specialiųjų tarnybų poreikius.

Briuselis sakė, kad po ateinančiais metais įvyksiančio Britanijos išstojimo iš ES Londonui nebebus leidžiama naudotis „Galileo“ šifruotais signalais. Šis sprendimas grindžiamas teisinėmis problemomis, kylančiomis dėl dalijimosi jautria informacija su Bendrijai nepriklausančia valstybe.

Britanija atliko labai svarbų vaidmenį kuriant „Galileo“ – alternatyvą JAV Pasaulinei vietos nustatymo sistemai (GPS).

2026 metais „Galileo“ turėtų pradėti veikti visu pajėgumu, o žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad Britanija gali reikalauti apie 1 mlrd. svarų kompensacijos už iki šiol į šią programą sudėtas investicijas.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)