Štai keli metodai, leidžiantys patikrinti, ar jūsų šaldytuve gulintys maisto produktai, įskaitant pieną, sūrį, humusą ir žuvį, nėra sugedę, rašoma businessinsider.com.

Sugedęs kiaušinis plūduriuoja

Kiaušinių lukštai yra šiek tiek porėti, ir jiems senstant, tarp lukšto sienelės ir kiaušinio pradeda susidaryti oro kišenėlės. Jei tokių oro burbuliukų susidaro pakankamai daug, kad kiaušinis vandens dubenyje plūduriuotų, didelė tikimybė, kad jis gali būti sugedęs.

Sugedęs jogurtas pavandenija

Jei laikomas sandariame inde, jogurtas gali išbūti nesugedęs nuo vienos iki dviejų savaičių. Už tai reikia dėkoti gyvoms bakterijų kultūroms, kurios atlieka natūralaus konservanto vaidmenį. Tačiau kai šios bakterijos pradeda žūti, jogurtas pradeda gesti. Tokiu atveju jogurto paviršiuje susidaro daugiau skysčio negu įprastai. Be to, gali atsirasti pelėsis.

Dar vienas sugedusio jogurto požymis – netoli dugno susidariusios krekenos.

Sugedusi jautiena tampa gliti

Termiškai neapdorotą jautieną, kuri įgavo nemalonų kvapą ir pasidarė gliti bei lipni, geriausia išmesti. Tačiau pasikeitusi spalva dar nėra ženklas, kad žalia mėsa sugedo, pažymi agentūra.

Sugedęs humusas įgauna rūgštų skonį

Jeigu jūsų parduotuvėje pirktas humusas įgavo rūgštų skonį, veikiausiai tai yra ženklas, kad jis sugedo.

Pasenęs alyvuogių aliejus nebekvepia alyvuogėmis

„Geras alyvuogių aliejus turi maloniai kvepėti vaisiais, o jo skonis turi būti kaip alyvuogių, iš kurių yra pagamintas“, – savo svetainėje teigia apdovanojimą pelnęs Marcusas Samuelssonas. Pasenęs aliejus dažnai įgauna automobilių alyvos ar klijų kvapą.

Sugedusi žuvis pradeda skleisti neįprastai stiprų žuvies kvapą

Šviežia žuvis turi būti suvartota per 36 valandas nuo įsigijimo. Sugedusi žuvis paprastai bus gliti ir pasidengs storu, slidžiu sluoksniu. Ji taip pat gali įgauti kur kas stipresnį nei įprastai žuvies kvapą.

Šviežios daržovės gesdamos pagelsta

Žalios spalvos daržovės gesdamos pagelsta. Nepaisant to, kai kurias daržoves vis dar galima išgelbėti. Spalvą pakeitusias daržovių dalis ji pataria nupjauti, o pačią apipjaustytą daržovę 10 – 15 min. palaikyti lediniame vandenyje.

Sugižęs pienas sušoka į gumulus

Pagrindiniai sugižusio pieno ženklai: tekstūros, kvapo ir konsistencijos pokyčiai. Kai pieno produktuose esanti pieno rūgštis pradeda gaminti bakterijas, pieno produktas įgauna rūgštelėjusį kvapą. Pienas taip pat sušoka į gabalus arba gumulus.

Sugedus vaisiams, pasikeičia jų tekstūra

Jei vaisius ištyžta, tai yra ženklas, kad jo geriau nevalgyti. Kiti įspėjamieji ženklai, kad vaisius sugedo: ryškiai pakitusi spalva, negeras kvapas ar susiraukšlėjusi žievelė, kuri lupasi savaime.

Nebetinkama duona supelija

Jei ant duonos riekės pastebėjote pelėsio, kitos riekės taip pat nebevalgykite – net jei ant likusios kepaliuko dalies pelėsio nematyti. Duona yra poringa, o tai reiškia, kad pelėsis lengvai pasklinda o visą kepalą.

Kita vertus, duona, kuri sukietėjo ar sudžiūvo, nebūtinai yra sugedusi. Pelėsiui reikia drėgmės, todėl sudžiūvusi duona vis dar gali būti valgoma. Tokią duoną kuo puikiausiai galima naudoti džiūvėsėliams ar skrebučiams.

Sugedę mėsos gaminiai įgauna negerą kvapą ir pakeičia tekstūrą

Negerą kvapą įgavusius mėsos gaminius veikiausiai užpuolė bakterijos. Kumpis ar saliamis, kuris sukietėjo ir pasidarė glitus, taip pat veikiausiai bus jau sugedęs. Dešros ir kiti mėsos gaminiai turi būti suvalgyti per tris dienas nuo pirkimo.

Sugedęs sūris įgauna sugižusio pieno kvapą

Kuo sūris minkštesnis ir drėgnesnis, tuo greičiau jis genda. Sugedęs sūris paprastai pradeda skleisti sugižusio pieno kvapą, teigia šefė Nora Singley. Jei minkštą ar kreminį sūrį užpuolė pelėsis, tokį sūrį reikėtų išmesti. Tai galioja ir trupintam ar riekelėmis pjaustytam sūriui.

Kietesni sūriai dėl savo tankumo gali stovėti ilgiau. Jei kietasis sūris apipelija, išorinį sluoksnį galima nupjauti – sūrio vidus bus geras, nes pelėsis į tokius sūrius kaip parmezanas ar čederis giliai neprasiskverbia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)