„Tiksliai nežinome, kas ten yra, be to, niekaip negalime to nustatyti, – Jungtinėms Tautoms (JTO) pranešė JAV ginkluotės kontrolės sekretoriaus pavaduotoja Yleem D. S. Poblete. – Vis dėlto su šiuo palydovu susijusios Rusijos užmačios nėra aiškios ir jo eksploatavimas kelia pagrįstą nerimą.“

Šiuos komentarus Ženevos JT nusiginklavimo konferencijoje tenka girdėti praėjus kelioms dienoms po JAV pakartotinai išreikštų ketinimų iki 2020 metų įkurti kosmines ginkluotąsias pajėgas „Space Force“, kurių paskirtis būtų užkirsti kelią šioje naujoje erdvėje besirandančioms grėsmėms, rašoma portale sciencealert.com. Minėtina, kad autoritetingi JAV kosmoso tarnybų specialistai šį planą sukritikavo kaip visiškai niekam tikusią idėją.

Neslūgstant ginčams dėl būtinybės įkurti kosmines pajėgas, naujausia informacija apie mįslingąjį Rusijos palydovą buvo pateikta kaip tam tikras įrodymas, kad grėsmių, nuo kurių JAV galėtų apginti nauja ginkluotųjų pajėgų rūšis, iš tiesų esama.

Pasak Y. D. S. Poblete, dabartinio nerimo priežastis – Rusijos gynybos ministerijos nuo pernai spalio eksploatuojamas kosminis objektas, kurį pati Rusija apibūdino kaip kosminių aparatų inspektavimo sistemą.

„Vis dėlto jo veiksmai orbitoje neatitinka jokių inspektavimo arba informacijos apie situaciją kosmose perdavimo funkcijų, kurias kada nors anksčiau buvo vykdę palydovai, įskaitant ir kitus Rusijos paleistus tokios paskirties objektus“, – konstatavo Y. D. S. Poblete.

„Nerimą kelia iš pažiūros labai neįprasti vadinamosios kosminių aparatų inspektavimo sistemos veiksmai“, – pridūrė ji.

Nors Y. D. S. Poblete ir neįvardijo jokio konkretaus erdvėlaivio, manoma, kad ji kalbėjo apie nedidelį palydovą „Kosmos 2521“, paleistą iš pagrindinio palydovo „Kosmos 2519“. Tiesa, ši operacija buvo įvykdyta ne 2017 metų spalio, o rugpjūčio mėnesį.

Y. D. S. Poblete įsitikinusi, kad tikėti Rusijos vyriausybės žodžiais bet kuriuo atveju yra per daug rizikinga.

„Kolegos iš Rusijos neigs, kad jų paleista sistema susijusi su kenkėjiškomis užmačiomis“, – sakė Y. D. S. Poblete.

„Vien stebint objekto veiksmus orbitoje, tikrąją jo paskirtį nustatyti sunku. Taigi, kyla klausimas, ar šios informacijos pakanka, kad galėtume nustatyti ir patvirtinti, jog orbitoje buvo atliekamas ginklo bandymas. JAV laikosi nuomonės, kad duomenų nepakanka“, – dėstė pareigūnė.

Kadangi be neįprastos veiksenos jokių įrodymų, kad palydovas gali būti ginklas, nėra, JAV gali stebėti objektą tik per atstumą, nes inicijuodama bet kokią nuodugnesnę jo patikrą pažeistų sutartį, draudžiančią ginklų perkėlimą į kosminę erdvę, taip pat jėgos panaudojimą prieš kosminėje erdvėje esančius objektus (PPWT).

Ženevoje dirbantis aukšto rango Rusijos diplomatas Aleksandras Deyneka jokių kaltinimų nepripažino ir agentūrai „Reuters“ pasakė, kad jie pagrįsti įtarimais, prielaidomis ir pan.

JAV vyriausybė ne vienus metus kritikavo PPWT, tvirtindama, kad sutartis iš esmės ydinga, kad joje pernelyg daug spragų.

Ko bus imtasi šįkart, neaišku, tačiau, atsižvelgiant į JT nusiginklavimo konferencijoje išlietą apmaudą, akivaizdu, kad ginčai dėl veiksmų kosmoso erdvėje dar ilgai nesiliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (510)