Šios keistos gyvybės formos dominavo Žemės jūrose prieš pusę milijardo metų. Mokslininkai ilgai nenustatė, ar tai dumbliai, grybai, o gal priklausė iki mūsų dienų neišlikusiai visiškai kitai gyvybės karalystei.

Dabar du paleontologai Jennifer Hoyal Cuthill ir Jian Han mano, kad jiems pagaliau pavyko šiuos paslaptingus sutvėrimus identifikuoti: tai buvo gyvūnai, kurie galėjo judėti, bet jie nepanašūs į jokius gyvūnus, gyvenančius Žemėje dabar. Jie pavadinti Stromatoveris.

Nuo 1946 metų Pietų Australijos Ediacara kalvose iki dabar visame pasaulyje mokslininkai identifikavo ~200 skirtingų suakmenėjusių liekanų. Beveik visi jie išmirė seniau nei prieš 541 milijoną metų, iki kambro sprogimo. Šiuos sutvėrimus buvo sunku sudėlioti gyvybės medyje dėl unikalios anatomijos kūnų, primenančių keistas išsišakojusias fraktalines architektūrą.

Tačiau vienos mįslės įminimas, užminė kitus galvosūkius. Ediakaro organizmai atstovauja pirmąjį stambų sudėtingos Žemės gyvybės sprogimą, jie klestėjo 30 milijonų metų. Jų nykimas sietas su gyvūnų atsiradimu po kambro sprogimo. Bet toks paprastas paaiškinimas netinka, jeigu patys Ediakaro organizmai buvo gyvūnai, o kai kurie iš jų dar gyvavo dešimtis milijonų metų.