Tai – plica semilunaris. Trumpai tariant, tai yra evoliucijos iš mūsų atimto trečiojo akies voko likučiai. Trečiąjį voką tebeturi kai kurie gyvūnai (pavyzdžiui, naminės katės), bet primatams trečiasis vokas tapo nebereikalingu ir evoliucijos eigoje išnyko. Tiesa, praeitais metais medikai užfiksavo antrą atvejį, kuomet žmogus turėjo visą akį dengiantį trečiąjį voką, tačiau jis nefunkcionavo ir jį teko pašalinti chirurginiu būdu.

Trečiasis vokas kai kuriems gyvūnams yra būtinas. Įprastai jis yra permatomas, todėl visiškai neapriboja matomumo. Tai reiškia, kad mirksėdami trečiuoju voku gyvūnai gali sudrėkinti ir apsaugoti akis neapribodami savo galimybės stebėti aplinką. Taip akis kai kurie gyvūnai saugo nuo vandens, o kiti tuo pasinaudoja medžiodami. Žmonėms, kaip ir daugeliui žinduolių, trečiasis akies vokas nebėra reikalingas, tačiau šiokius tokius jo likučius tebeturime.

Žmogaus plica semilunaris nebėra trečiuoju akies voku, bet vis dar atlieka kai kurias funkcijas. Visų pirma, šis audinys uždengia ir apsaugo akies kampą. Atmerktos akies forma primena ovalą su aštriais kampais. Šių kampų išvengti, tikriausiai, neįmanoma, nes mes turime du akių vokus. Tačiau akies obuolys yra apvalus, todėl mūsų akys turi kampus. Išorinis kampas yra tiesiai virš akie obuolio, todėl nėra atviras. O štai vidinis yra atviras, kad neribotų matomumo į priekį. Jei ten nebūtų plica semilunaris, turėtų būti koks nors kitoks jungiamasis audinys, kuris galimai apribotų mūsų akių judesius.

Tačiau pagrindinė plica semilunaris funkcija yra sudaryti ašarų rezervuarą pačiame akies kampe. Šio rezervuaro dydis yra vos 7–10 mikrolitrų. Ašaros šiame rezervuare padengia akies obuolį, kai jis yra sukiojamas į šalis. Vėliau panaudotos ašaros iš ten yra tiesiog pašalinamos.

Beje, plica semilunaris nėra vienintelis evoliucijos darbų likutis mūsų kūne. Apendiksas taip pat kadaise buvo kur kas naudingesnis organas, o ir mūsų stuburgalis, jei jį apčiuoptumėte, yra tai, kas liko iš mūsų uodegos. Jei apčiuoptumėte išorinę savo ausies kaušelio klostę, netoli viršaus surastumėte nelygumą – jis ten liko nuo tų laikų, kai mūsų protėviai turėjo smailias ausis.