Vienas vyras iš Indijos rado paprastą sprendimą, kaip sumažinti plastiko vartojimą, o kartu ir jo žalą gamtai bei mums patiems.

2005 metais vienas Indijoje veikiančios organizacijos mokslo darbuotojas, vardu Narayana Peesapaty, užsisakė priešpiečiams sorgų miltų duonos paplotėlių – čiapačių, tačiau iki to laiko, kai pagaliau, atsitraukęs nuo darbų, atvyko į užkandinę, čiapačiai buvo visiškai atšalę ir sudžiūvę.

„Turėjau sulaužyti paplotėlį ir trupančiais jo gabaliukais semti dalą bei karį. Kaip tik tą akimirką į galvą dingtelėjo nuostabi mintis. Kam kabliuoti troškinį plokščia mentele, jei iš tos pačios tešlos galima iškepti išduobtą šaukštą? Pasijutau užtikrintas, kad šįkart vienu šūviu tikrai pavyks nušauti du zuikius“, – prisimena N. Peesapaty.

Jis, aišku, kalbėjo ne apie zuikių medžioklę, o apie problemų sprendimą – dviejų vienu metu: vienos, susijusios su Indijai aktualiu poreikiu sumažinti daug vandens reikalaujančių ryžių pasėlių plotus, ir antros – globalios teršimo plastiku problemos, rašoma portale „Haaretz“.

Nors plastikas šiaip jau nėra vienareikšmiškai kenksmingas, anot N. Peesapaty, jo sąlyčio su maistu derėtų vengti. Specialistas teigia, kad, valgant plastikiniais įrankiais, į maistą, o tada ir į mūsų organizmą, gali patekti plastiko sudėtyje esančių cheminių medžiagų, kurioms būdingas kancerogeninis ir neurotoksinis poveikis.

Taigi, valgomi stalo įrankiai pasirodė puikus nuo galimo pavojaus apsaugantis sprendimas. Netikėtai užgimusią idėją N. Peesapaty realizavo. Kiek vėliau jis įsteigė tokių įrankių gamybos įmonę „Bakeys“.

Bendrovės „Bakeys“ siūlomi šaukštai yra pagaminti iš sorgų, sorų, ryžių ir kviečių miltų. Galima rinktis iš trijų skonių – pikantiško, saldaus ir neutralaus.

„Aš, kaip žemės ūkio specialistas, ypač noriu, kad gyventi šiame pasaulyje būti tikrai gera“, – sakė N. Peesapaty.

Jo žmona, Pragyna Keskar, patvirtino, kad valgyti vyro įkurtoje įmonėje gaminamais šaukštais yra visiškai saugu, o jų skonis primena krekerių. Svarbu ir tai, kad tie, kurie šaukštų nesuvalgo, gali jaustis ramūs juos išmesdami, nes tai biologiškai skaidžios, jokios žalos aplinkai nedarančios atliekos.

2016 metais Indijos vyriausybė pasirūpino, kad prie buferinių atsargų būtų priskirta beveik 50 mln. tonų ryžių. Šis kiekis prilygsta vienai trečiajai visų šalyje išauginamų ryžių. „Ryžiai trūnija sandėliuose, bet niekam tai nerūpi. Tokia praktika ydinga“, – pareiškė N. Peesapaty ir pridūrė, kad 25 proc. sumažinus išauginamų ryžių kiekį, be to, propaguojant sorų vartojimą, galėtų pavykti išvengti gresiančios krizės.

N. Peesapaty pasistengė išsiaiškinti, kas nutinka su panaudotais plastikiniais šaukštais. Peržvelgęs šiukšliadėžių turinį jis konstatavo, kad visi išmesti plastikiniai šaukštai sulūžę, o tai reiškia, kad žmonės juos naudoja ne po kartą.

„Šis atradimas sustiprino mano apsisprendimą užsiimti valgomų stalo įrankių gamyba, taigi, pradėjau eksperimentuoti namuose. Virtuvė tapo mano laboratorija“, – pasakoja N. Peesapaty prisimindamas pačią pradžią.

2016 metais įmonė „Bakeys“ surinko 18,7 mln. Indijos rupijų (237 tūkst. eurų) per sutelktinio finansavimo platformą „Kickstarter“ ir daugiau nei 2,4 mln. Indijos rupijų (30,5 tūkst. eurų) per „Ketto“.

Šiuo metu įmonėje „Bakeys“ pasamdyta 11 žmonių. Aštuoni darbuojasi Haidarabado apylinkėje esančiame fabrike, vienas eina buhalterio pareigas, dar dirba internetinės svetainės dizaineris ir analitikas. Per dieną bendrovė pagamina po 10 tūkst. šaukštų. Tokiam skaičiui prireikia 500 kilogramų sorgų miltų, tiek pat ryžių miltų, taip pat kitų ingredientų.

Nuo įkūrimo įmonė jau pardavė 2,2 mln. šaukštų, o užsakymų yra gavusi iš 120 pasaulio šalių. Deja, „Bakeys“ jų nebepriima.

„Mūsų interneto svetainėje yra galimybė pateikti užsakymus, tačiau jų nebepriimame, nes daugiau nebegalime įvykdyti“, – paaiškino įmonės įkūrėjo žmona P. Keskar. Ji akcentavo, kad poreikis yra gerokai didesnis už pasiūlą. Didžiausius užsakymus įmonė gauna iš Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Australijos, Dubajaus, Singapūro, Taivano ir Kinijos.

„Didinti gamybos kiekių mes nenorime. Dabar ketiname parduoti mechanizmus ir išmokyti jais naudotis. Lai juos įsigiję pirkėjai pardavinėja šaukštus su savais prekių ženklais. Mes tiesiog negalime pagaminti milžiniškų kiekių naudodami vieną aparatą“, – sakė N. Peesapaty. Jis patikslino, kad vieno aparato kaina – 1,4 mln. Indijos rupijų (17,7 tūkst. eurų).

Pardavus aparatus gautą pelną bendrovė „Bakeys“ tikisi skirti gamybos linijai išplėsti. Ateityje ji turėtų pasiūlyti ne tik stalo įrankių, bet ir indų.

2012 metais „Bakeys“ gaminiai buvo užpatentuoti.

„Suvokiau, kad pasaulis pribrendo prie mūsų gaminių. Vis dėlto nuo pirmojo prototipo sukūrimo iki masinės valgomų šaukštų gamybos praėjo net pora metų. Dabar jaučiamės visiškai pasirengę“, – sakė verslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)