Toks ledinio Marso modelis yra paremtas skaičiavimas, jog ankstyvąjį Marsą pasiekdavo per mažai Saulės šviesos, kad jame galėtų būti nuolatinių skysto vandens telkinių. Bet dabar, remiantis detalesniais skaičiavimais, pasiūlytas kitoks modelis, pagal kurį Marso niekados nekaustė didžiuliai ledynai.

Pagal šį modelį, Marso klimatui reikšmingos įtakos turėjo ugnikalnių išsiveržimai ir meteoritų smūgiai, į atmosferą išmesdavę daug metano ir anglies dvideginio ir taip sustiprindavę šiltnamio efektą.

Tokiame Marse esantis vanduo galėjo ilgai išlikti skystas, galėjo vykti vandens apytaka ir lyti lietus. Tiesa, lietaus turėjo būti nedaug – iki 10 cm per metus. Šie procesai geriausiai paaiškina stebimas Marso paviršiaus struktūras – upių vagas, ežerų ir jūrų baseinus bei potvynių užtvindomas plynes.

Marso mantijos sudėtis

Ir Žemė, ir Marsas plutoje bei mantijoje turi daugiau kai kurių cheminių elementų nei tikėtina, sprendžiant pagal standartinę planetų formavimosi teoriją. Pagal ją, planetai formuojantis geležis ir kai kurie kiti sunkūs cheminiai elementai, vadinami siderofilais, nuskęsta branduolyje, o mantijoje jų nebelieka.

Vieninteliai paviršiuje esantys siderofilai ir geležis yra tie, kurie atkeliavo vėliau, su meteoritų ir asteroidų smūgiais. Tikėtiną smūgių ir jų atneštos medžiagos kiekį galima apskaičiuoti, žinant planetos masę, tačiau Žemės bei Marso plutos cheminė sudėtis šių skaičiavimų neatitinka.

Žemėje tai paaiškinama Mėnulį suformavusiu susidūrimu – jis įvyko vėlai ir stipriai sujaukė Žemę, taigi iškėlė palyginus daug sunkių cheminių elementų į paviršių.

Marso paviršiaus tyrimų duomenys rodo, kad jame siderofilų yra netgi santykinai daugiau nei Žemėje, taigi Marsas taip pat turėjo patirti didelį smūgį. Stebimus kiekius paaiškintų 1200 km skersmens planetoido smūgis į Raudonąją planetą. Šis smūgis taip pat paaiškintų netvarkingą Marso formą – jo šiaurinio pusrutulio paviršius yra žemiau, nei pietinio.

Apie panašų smūgį buvo šnekama ir seniau, bet šis tyrimas yra naujas argumentas, paremiantis tokią hipotezę.