Mėginių paėmimas raudonojoje planetoje gali tapti proveržiu, padėsiančiu suprasti, ar žmonės galėtų gyventi šioje planetoje. Kaip ten bebūtų, ši misija bus be galo sudėtinga, nes reikės paleisti kelis erdvėlaivius bei itin sudėtingai keliauti kosmine erdve.

Dvi minėtos kosmoso agentūros neseniai pasirašė šios misijos ketinimų protokolą, rašoma independent.co.uk.

Į Marsą esame nusiuntę jau nemažai dalykų. Pavyzdžiui, „Curiosity“ zondas jau darda aplink planetą ir analizuoja uolienas, bandydamas daugiau sužinoti apie šią planetą. Mokslininkai sako, kad visgi daug naudingiau būtų mėginius siųsti atgalios į Žemę ir leisti ekspertams juos detaliai ištirti.

Atsigabenę tokių mėginių į Žemę, mokslininkai ne tik galėtų dabar juos ištirti naudodami naujausias technologijas, bet jie taip pat galėtų jų išsaugoti ir ištirti ateityje, kai tos technologijos patobulės.

Specialistai sako, kad reikėtų mažiausiai trijų misijų į Marsą. Pirma, NASA zondas nukeliaus į planetą ir paims iki 31 įvairaus mėginio. Antros misijos metu bus paimti tie mėginiai ir įdėti į specialų transporterį, kuris iškels juos į Marso orbitą. O galiausiai erdvėlaivis atskris prie Marso ir pagaus tuos mėginius bei atskraidins juos į Žemę, kur jie bus įdėmiai ištirti.

Ekspertai sako, kad tai bus vieni didžiausią susidomėjimą žadinančių mėginių, su kuriais mokslininkams teks dirbti. Juk tai pirmas kartas, kai mėginiai bus atgabenti iš kitos planetos.

„Ankstesnių Marso misijų metu nustatytos senos upelių vagos ir tinkama cheminė sudėtis, palanki mikrobiologinei gyvybei raudonojoje planetoje, – sakė NASA Mokslinių misijų direktorato administratorius Thomas Zurbuchenas. – Mėginiai bus labai svarbus šuolis į priekį, bandant suvokti Marso potencialą sudaryti sąlygas gyvybei.“

ESA taip pat pripažįsta, kad misija bus sudėtinga, tačiau gali suteikti naudingų žinių apie Marsą ir Žemę.

„Be abejonės, kosmosą tyrinėjančiam mokslininkui galimybė gauti nepaliestų ir kruopščiai atrinktų mėginių iš raudonosios planetos ir atgabenti juos į Žemę tyrimams panaudojant geriausią įrangą, yra be galo viliojanti galimybė. Galimybė rekonstruoti Marso istoriją ir atsakyti į klausimus apie jo praeitį yra dvi atradimų sritys, kurios po tokios misijos gerokai pasistūmės į priekį“, – sakė ESA atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)