Pranešama, kad palydovas nukrito į Arkties vandenyną tuoj po pakilimo iš Rusijos Plesecko kosmodromo, esančio Rusijos šiaurėje. 135 mln. eurų kainavęs palydovas turėjo tirti Žemės ledynus bei klimato atšilimo poveikį jiems per pastaruosius trejus metus.

Mokslininkai šį incidentą vadina tikra tragedija. Jų teigimu, prireiks kelių metų ir papildomo finansavimo, kad būtų surengta nauja misija. Europos kosmoso agentūros sukurtą palydovą "Cryosat" raketa nešėja "Rokot" pakėlė iš kosmodromo Plesecke. Vėliau palydovas subyrėjo ir nukrito į vandenyną.

Europos kosmoso agentūros Žemės stebėjimo programų skyriaus direktorius Volkeris Liebingas sakė, kad šis įvykis mokslininkams, kurie prie šio projekto dirbo daug metų, yra tikra tragedija.

"Daugeliui Europos mokslininkų bei komandoms, kurios kūrė šį palydovą, tai liūdna diena", - sakė jis. V. Liebingo teigimu, nepaisant to, yra galimybė vėl surengti tokią misiją, tačiau viskas priklausys nuo finansavimo.

Europos kosmoso agentūros narės gruodį ketina surengti susitikimą, kurio metu nuspręs, kiek skirti lėšų Žemės stebėjimo misijoms.

Prie "Cryosat" projekto dirbęs mokslininkas Markas Drinkwateris sakė, kad prireiks metų surengti panašią misiją. "Man labai gaila mokslininkų, kurie ant kortos pastatė savo karjerą rengdami šį projektą", - sakė jis.

Manoma, kad "Cryosat" nukrito už maždaug 100 kilometrų nuo Rusijos krantų vadinamojoje Linkolno jūroje. Mokslininkai teigia, kad kai kurias "Cryosat" dalis dar galima išgelbėti. Jos greičiausiai leistų išsiaiškinti, kodėl palydovas nukrito.

Ankstesni palydovų, povandeninių laivų ir Žemės paviršiaus tyrimai parodė, kad Arkties vandenyne sparčiai tirpsta ledynai. Praėjusią vasarą ledynų storis buvo rekordiškai mažas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją