Bandomi DNR pagrįsti testai, kurie rezultatus galėtų pateikti po dviejų valandų. Tačiau neseniai D.Britanijos mokslininkai pasiūlė elektroninę nosį, kuri šį laiką sutrumpintų dar labiau – iki 15 minučių. Žurnale „Sensors and Actuators B“ Warvicko universiteto inžinieriai ir Heart of England ligoninės Birmingeme gydytojai rašo, kad elektroninė nosis gali atpažinti unikalų organinių junginių kokteilį, kurį išskiria S.Aureus atmainos.

E-nosys analizuoja dujų mėginius leisdamos dujas virš elektrodų, padengtų skirtingo laidumo polimerais, masyvo. Kiekvienas elektrodas pakitusiu laidumu reaguoja į konkretaus junginio buvimą. Kombinuojant visų elektrodų pateikiamus rezultatus galima sudaryti mišinyje esančių junginių „kvapo žymę“, kurią gali atpažinti programinė įranga, esanti e-nosyje.

Kiekvienos e-nosies dydis yra maždaug kaip dviejų asmeninių kompiuterių, jos kainuoja apie 60 000 svarų (305 000 Lt). Maisto pramonėje panašios nosys naudojamos supuvusiems ingredientams aptikti.

Ligoninės chirurgas Davidas Morganas sakė, kad idėja užuosti superbakterijas jam į galvą vieną dieną atėjo operacijos metu. „Operavau dviejų skirtingų pacientų kaklo abscesus ir pastebėjau kad jų infekcijų kvapai šiek tiek skiriasi, todėl pasidarė įdomu, ar aparatas galėtų vien iš kvapo nustatyti kokia yra bakterinė infekcija“.

D.Morganas kreipėsi į Warvicko universiteto inžinierių Ritabaną Dutta ir jo kolegas, kurie tęsė idėjos vystymą. Visų pirma jie išmokė e-nosį atpažinti MRSA ir giminingų, bet lengviau naikinamų bakterijų MSSA (methicillin susceptible S.aureus – meticilinui neatsparūs S.aureus) kvapo žymes. Tam buvo naudojami tamponai, kuriais buvo paimti mėginiai iš užsikrėtusių žmonių nosių. Tuomet jie nusprendė patikrinti savo e-nosį naudodami 150 pacientų, kurių infekcijos statusas jau buvo nustatytas atlikus įprastą testą, tamponus. Sistema teisingai nustatė 96 proc. tų, kurie buvo infekuoti S.aureus.

Kol kas dar nosis negali atskirti MRSA atmainų nuo MSSA. Ir net jei nepavyks to išmokyti, D.Morganas mano, kad e-nosis galėtų būti naudojama kaip greito patikrinimo sistema, kuri suteiktų galimybę greitai apsispręsti, kuriems pacientams ar ligoninių darbuotojams reikia skubiai atlikti 2 valandas trunkantį DNR testą, kuriuo tikrai būtų nustatytas skirtumas.

D.Britanijos vyriausybės Sveikatos apsaugos departamento atstovai teigia, kad naujų infekcijų kontrolę tirianti taryba ištirs ir e-nosį, nors pagrindinės viltys atskirti MRSA atmainas vis dar grindžiamos artimiausioje ateityje pasirodysiančiais DNR testais.

D.Morganas e-nosimi taip pat ieško ir intensyvios terapijos skyriuose esančių pacientų plaučių uždegimo ankstyvų ženklų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją