Raketa „Sojuz 2.1a“, nešantis tris palydovus, turėjo pakilti 11 val. 1 min. vietos (5 val. 1 min. Lietuvos laiku), bet startas buvo atidėtas likus pustrečios minutės iki variklių įjungimo, Rusijos naujienų agentūros citavo „Roskosmos“ direktorių Igorį Komarovą.

„Automatinė valdymo sistema inicijavo automatinį sustabdymą“, – sakė jis. Agentūros direktoriaus pavaduotojas Andrejus Ivanovas taip pat atmetė žmogaus klaidos galimybę.

Raketą bus vėl mėginama paleisti ketvirtadienį tuo pačiu laiku, pridūrė agentūra.

Naujasis kosmodromas, pastatytas Amūro regione Rusijos rytiniame pakraštyje, buvo giriamas prezidento Vladimiro Putino kaip didžiausias šiuo metu vykdomas statybų projektas, kurio biudžetas – 300–400 mlrd. rublių (4–5,3 mlrd. eurų).

Prezidentas buvo nuvykęs į Rytų kosmodromą stebėti jo pirmojo raketos starto, sakė Kremliaus atstovas spaudai.

Apie 10 tūkst. darbininkų nuo 2012 metų tame didžiuliame retai apgyventame regione nutiesė 115 km kelių, taip pat 125 km geležinkelių ir pastatę miestelį, kuriame galės gyvento apie 25 tūkst. žmonių.

Kremlius siekia sumažinti Rusijos priklausomybę nuo Baikonūro kosmodromo, kurį Maskva nuomojasi iš Kazachstano nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo ir šiuo metu moka Astanai po 115 mln. JAV dolerių per metus.

Tačiau premjero pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, atsakingas už kosmoso ir gynybos sektorius, sakė, kad Rusija dar bent iki 2023 metų naudos Baikonūro kosmodromą pilotuojamiems skrydžiams, o planuojamas raketos „Sojuz 2.1a“ startas tikriausiai bus vienintelis paleidimas iš Rytų kosmodromo šiais metais.