Maža to, jis bus matomas iš bet kurio planetos kampelio. Rusai svetainėje „Kickstarter“ jau pradėjo rinkti lėšas kitam savo projekto etapui ir puoselėja viltis, kad dirbtinė žvaigždė naktiniame danguje turėtų sušvisti jau šių metų rugpjūtį.

Dabar jiems reikalingas 45 tūkst. dolerių įnašas.

Orbitoje aplink Žemę skriesiantis dirbtinis palydovas turės didžiulį veidrodinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos audeklą.

Dirbtinio palydovo kūrėjai taip pat teigia, kad Majakas orbitoje galėtų pasitarnauti ir kaip kosminių šiukšlių valytojas – parašiutine sistema jis galėtų nuleisti orbitines šiukšles žemiau, į tankiuosius atmosferos sluoksnius, kur orbitoje paliktas šlamštas tiesiog sudegtų.

Majako projektui „Kickstarter“ platformoje jau pavyko surinkti 33 tūkst. dolerių – šiuos pinigus palydovo kūrėjai gavo 2014 m. ir 2016 m. pradžioje paskelbtais projektais. Naujausias projekto autorių prašymas – paaukoti dar 45 tūkst. dolerių. Įdomumo dėlei, iki paramos laikotarpio pabaigos likus 35 dienoms, projekto autoriams suaukota 1613 dolerių.

Majaką paleisti į kosmosą planuojama šių metų rugpjūtį erdvėlaiviu „Sojuz 2“, padedant Rusijos kosmoso agentūrai „Roskomo„s. Palydovo kūrėjų tikslas – iškelti Majaką į heliosinchroninę orbitą maždaug 600 km aukštyje. Tai reiškia, kad palydovas visada bus apšviestas Saulės ir atspindės jos šviesą į įvairius besisukančio Žemės rutulio regionus. Speciali programėlė išmaniajame telefone informuos, kad Majakas praskries virš teritorijos, kurioje gyvenate.

Iškeltas orbiton, nedidukas dirbtinis „Cubesat“ tipo palydovas išskleis didelę piramidės formos veidrodinio audeklo struktūrą. Reflektorius bus 16 kvadratinių metrų ploto, o pagamintas jis iš polimerinės medžiagos, kuris už žmogaus plauką plonesnė net 20 kartų. Kiekviena piramidės briauna bus 2,7 metro ilgio.

Nors kalbama apie tai, kad į orbitą iškeltas „Cubesat“ tipo palydovas naudodamasis parašiutine sistemas gaudys pro šalį skriejančias kosmines šiukšles, iš tikrųjų pagrindinis Majako tikslas – sudominti Rusijos gyventojus, ypač jaunimą, kosminiais tyrimais.

Majako projekto komanda neseniai skelbė jau surinkusi pakankamai lėšų, kad būtų galima žengti kitą žingsnį – raketos testavimą.

Beje, už 75 dolerių įnašą kiekvienas projekto labdarys gaus po originalaus dydžio „Cubesat“ palydovo kopiją, o už 99 dolerius galės tapti „Mayak Project movie“ komandos dalimi.

„Orbiton siunčiame kosminį aparatą, kuris taps ryškiausia žvaigžde danguje po Saulės ir kuris bus matomas iš bet kurio mūsų planetos taško, – tikina projekto vadovas Aleksandras Šajenka, Maskvos valstybinio universiteto Mechanikos inžinerijos fakulteto Moderniosios kosmonautikos katedros vedėjas. – Norime pademonstruoti, kad kosmoso tyrimai yra šis tas labai įdomaus ir jaudinamo, o svarbiausia – šiandien tokie tyrimai prieinami praktiškai visiems jais besidomintiems.“