Mat reaktoriaus nuolaužų rinkimo robotai dėl didžiulės radiacijos ir toliau masiškai lūžta ir lieka reaktoriuje amžiams: nuo radiacijos pertekliaus lydosi robotų detalės.

Naujienų agentūra Reuters praneša, kad iš Fukušimos branduolinės jėgainės reaktoriaus taip ir negrįžo penki paskiausiai ten išleisti valymo darbų robotai. Kodėl jie negrįžo? Radiacijos lygis toks aukštas, kad neatlaiko ir tiesiog išsilydo robotų mikroschemos.

Bendrovės Terso ardymo grupės vadovas Naohiro Masuda papasakojo apie problemas, su kuriomis bendrovė nuolat susiduria Fukušimoje. Bėda ne tik beviltiškai gendantys robotai, bet ir tai, kad rasti ir sulaukti jiems pamainą - labai keblu. Mat sprogusioje atominėje jėgainėje darbuotis gali tik specialios konstrukcijos robotai, kurie gaminami mažiausiai dvejus metus. Deja, ir jie prieš radiaciją bejėgiai.

Nepaisant neatsparumo radiacijai, robotai per tuos penkerius metus vis dėlto sugebėjo pašalinti keletą branduolinio kuro strypų. Tačiau likusieji skleidžia tokią milžinišką radiaciją, kad Terso robotizuotos sistemos genda.

Terso nelieka nieko kito, tik tęsti gana beviltiškai besiklostančius avarijos likvidavimo darbus, siųsti į pražūtį vis naujus robotus ir tikėtis, kad ateityje kuris nors robotas galų gale sugebės neutralizuoti paskutinę branduolinę kasetę.

Tiesa, tikimasi, kad jau 2017 m. Fukušimos radiacijos pragarą šturmuos naujos kartos robotai, kuriuos kuria koncernas Toshiba.