National Geographic“ sukūrė populiaraus galvosūkio versiją, kurioje vaizduojamas autobusas identiškais priekiniais ir galiniais langais. Tai apsunkina užduotį – neaišku, kur yra autobuso priekis, o kur – galas.

„National Geographic“ skelbia, kad net 80 proc. vaikų, kuriems ne daugiau nei 10 metų, užduotį įveikė iškart. Nors tikslios atsakymų statistikos suaugusiųjų imtyje „National Geographic“ nepateikia, redakcija teigia, kad suaugusiuosius ši užduotis dažniau išmuša iš vėžių ir jie jos neišsprendžia.

Galvosūkis

Manoma, kad vaikai geresnius rezultatus rodo dėl jaunų asmenų geresnio vizualinio imlumo ir dėl nesenos asmeninės patirties. Londono universiteto ir universitetinio koledžo tyrėjų gauti rezultatai byloja, kad vaikai iki 12 m. vaizdinę informaciją naudoja kitaip nei suaugusieji.

Vaikai priimdami sprendimus vadovaujasi pirmiausiai jiems į akis kritusia vaizdine detale. Nors tokie sprendimai ne visada būna teisingi, jie priimami kur kas greičiau. O štai suaugusieji priimdami sprendimą apsvarsto ne tik labiausiai į akis kritusią, bet ir įvairias kitas vizualinės informacijos detales.

Nors šis galvosūkis nėra naujas, jis pastaruoju metu labai populiarus socialiniuose tinkluose.

Tai ar pavyko nuspręsti, į kurią pusę vis dėlto važiuos geltonasis autobusas? O teisingą atsakymą surasti padės autobuso konstrukcijos užuomina – pabandykite piešinyje surasti duris, pro kurias įlipa ir išlipa keleiviai. Durų šiame paveikslėlyje nematyti – tai reiškia, kad autobusas važiuoja į kairę (žinoma, jei autobusas nėra Jungtinėje Karalystėje, Japonijoje ar kurioje nors kitoje šalyje, kur eismas vyksta priešinga kryptimi).