„Soyuz“ raketos denyje skrenda Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Timas Peake, NASA astronautas Timas Kopra bei Rusijos kosmonautas Jurijus Malenčenko. Nors jų erdvėlaivio kelionė iš viso truks šešias valandas, pirmosios ir pavojingiausios akimirkos jau už nugaros. Baimintis tikrai buvo dėl ko, mat iš viso 310 tonų sveriančioje raketoje apie 270 tonų užima raketinis kuras ir skystas deguonis. Šis sprogus derinys sukuria 26 mln. arklio galių trauką, pakeliančią „Soyuz“ į 400 kilometrų aukštyje aplink Žemę 28 tūkst. kilometrų per valandą greičiu besisukančią TKS.

T. Peake misija TKS truks šešis mėnesius ir jos metu astronautas, kartu su kolegomis atliks įvairius tyrimus, kurie padės ruoštis ilgalaikėms kosminėms ekspedicijoms, pavyzdžiui, skrydžiui į Marsą. Astronautai tyrinės kaip buvimas kosmose veikia žmogaus organizmą ir smegenis. Kiekvieną dieną astronautai patirs po 16 saulėlydžių bei saulėtekių ir tokiu būdu stebės kaip jie veikia vidinį organizmo laikrodį.

Astronautai, kurie papildys TKS komandą

Taip pat T. Peake 11 dienų tiksliai stebės savo maitinimosi ypatumus – registruos kiek ir kada valgo bei geria ir kokia jo savijauta. Stebėdami astronauto savijautą mokslininkai galės daryti išvadas, kaip besvorė būsena veikia žmogaus organizmą ir imuninę sistemą. Šie duomenys yra ypač svarbūs dabar, kai NASA pradėjo rimtai planuoti misiją į Marsą, kuri gali trukti net pusantrų metų.

Tokį ilgą laiką būnant be gravitacijos, uždaroje ankštoje patalpoje stipriai paveiks astronautų raumenis, kaulus, odą ir vidaus organus, taip pat ir psichinę būklę. Todėl astronautai ir juos stebintys mokslininkai šios misijos metus atliks daugybę tyrimų susijusių būtent su ilgu buvimu kosmose.

T. Peake
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)