Ispanijos lobius gabenusiai flotilei priklausęs galeonas buvo sklidinai prikimštas aukso, sidabro ir brangakmenių, bet 1708 metų birželio 8 dieną jo kelionė baigėsi jūros dugne – laivą kartu su visais lobiais, kurių vertė, kai kurių ekspertų manymu, šiandien galėtų siekti net 17 mlrd. dolerių (15,6 mlrd. eurų) nuskandino britų karo laivai.

Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas apie šį atradimą oficialiai paskelbė savo „Twitter“ paskyroje ir daugiau informacijos atskleidė spaudos konferencijoje.

„Penktadienį Lapkričio 27 dieną, auštant, Kolumbijos antropologijos ir istorijos instituto mokslininkai, padedami karinio laivyno ir tarptautinės mokslininkų grupės, aptiko archeologinę vietą, kuri atitinka „San Jose“ galeoną. Tai yra vienas iš didžiausių – o kai kurių žmonių teigimu ir pats didžiausias – po vandeniu pradingusio paveldo atradimų žmonijos istorijoje“, – sakė Kolumbijos prezidentas.


Tiksli laivo paskendimo vieta yra neatskleidžiama – tai yra valstybinė paslaptis. Tačiau Kolumbijos vyriausybė išplatino filmuotą medžiagą, kurioje matomos povandeninių robotų nufilmuotos laivo liekanos.

„San Jose“ buvo paskandintas Wagerio ataka vadinamo legendinio jūrų mūšio tarp britų ir ispanų flotilių metu. Tai buvo vienas iš trijų lobius gabenusių laivų, prigrūstas brangenybių, surinktų Pietų Amerikoje ir gabenamų į Ispaniją. Laivo krovinys turėjo padėti finansuoti Ispanijos įpėdinystės karą.

Tačiau netoliese besisukiojusi britų eskadra, vadovaujama Charleso Wagerio, neketino ispanų praleisti be kovos. Kai kurie laivai sugebėjo prasprukti, tačiau britų karo laivas „Expedition“ be perstojo šaudė į „San Jose“, kol šis nesprogo. Anot jūrų mūšių istoriko Peterio T Bradley, iš 600 šio laivo keleivių išgyveno tik 11.

Nuo pat šio mūšio dienos ispaniškų lobių ieškojo tuntai lobių ieškotojų – iki šiol nesibaigia ir teisiniai ginčai dėl to, kas kuri teisę šiuos turtus iškelti. JAV nuskendusių laivų iškėlimo bendrovė „Sea Search Armada“ dar 1981 metais paskelbė, kad rado teritoriją, kurioje nuskendo „San Jose“ ir pagal anuomet galiojusią jūrų teisę Kolumbijos vyriausybei pareiškė savo reikalavimus gauti 50 proc. bet kokio iškelto lobio.

Galeono "San Jose" patrankos jūros dugne
Prezidentas J. M. Santosas spaudos konferencijoje nieko nepasakojo apie jau ilgą laiką trunkantį bylinėjimąsi su „Sea Search Armada“, tačiau pabrėžė, kad laivas buvo aptiktas vietoje, apie kurios tyrinėjimus jokia kita lobio paieškų grupė iki tol nėra skelbusi. „Sea Search Armada“ atstovas Danilo Devisas patvirtino, kad Kolumbijos atstovai laivo liekanas aptiko, bet pridūrė: „tai tik dar kartą patvirtina tai, ką mes jiems sakėme 1982 metais“.

Kad ir kokia būtų iškeltų lobių lemtis, smagu žinoti, kad atrastas vienas ieškomiausių paskendusių lobių pasaulio istorijoje. Jis vertingas ne tik pinigine išraiška – „San Jose“ lobis suteiks daugybę žinių apie laivu keliavusių ir jame žuvusių žmonių gyvenimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)