Šis stulbinantis Australijos šiaurės vakarų regiono vaizdas (pagr. straipsnio iliustracija) buvo užfiksuotas studento iš Žemės – jis nuotoliniu būdu valdė Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) sumontuotą „EarthKAM“ kamerą.

Plutono para

Plutone para yra 6,4 karto ilgesnė nei Žemėje. Šiuos vaizdus užfiksavo zondo „New Horizons“, kuris prie Plutono tarp liepos 7 ir liepos 13 dienos atstumą iki šios nykštukinės planetos sumažino nuo 8 mln. km iki vos 645 tūkst. km, kameromis „Long Range Reconnaissance Imager“ (LORRI) bei „Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera“.

Vieniša galaktika

Galaktikos MCG+01-02-015 spiralinės vijos tarsi gaubia visą galaktiką. Iš šio vaizdo gali susidaryti įspūdis, kad MCG+01-02-015 kaimynystėje esama nemažai kitų galaktikų, tačiau tai – tik žiauri optinė apgaulė: iš tiesų MCG+01-02-015 yra milžiniško tūrio kosminėje tuštumoje. Tai – viena vienišiausių mums žinomų galaktikų Visatoje.

Malaspinos ledynas
NASA Earth Observatory

Iš aukšto ledyno slėnio stačiomis sienomis ant santykinai plokščios lygumos išsiliejęs ledyno šlaitas pasklido tarsi blynų tešla keptuvėje. Tai – Malaspina, didžiausias ledyninis šlaitas Šiaurės Amerikoje (ir galimai visame pasaulyje).

Encelado čiurkšlės

Nors Enceladas ir Saturno žiedai daugiausiai yra sudaryti iš vandens ledo, jų savybės yra labai skirtingos. Mažos žiedą sudarančios dalelės yra per mažos, kad išlaikytų bent kiek vidinės šilumos ir neturi galimybių įšilti, todėl yra geologiniu požiūriu negyvos. Bet štai Encelade veikia jėgos, kurios iki šių dienų kaitina šio palydovo vidų. O kaitinimo rezultatas – ties pietų ašigaliu išsiveržiančios vandens čiurkšlės, kurios yra vos vos įžiūrimos palydovo vaizdo apatinėje dalyje.

Psichedeliškas Plutonas

Su zondo „New Horizons“ vaizdais dirbantys mokslininkai, taikydami metodą, vadinamą „esminių komponentų analize“, sukūrė šią netikro spalvinimo Plutono nuotrauką, kuri pabrėžia skirtumus tarp skirtingų šios nykštukinės planetos regionų.

Pavasaris Atlanto vadnenyne

Pavasarinės fitoplanktono kolonijos, matomos šioje nuotraukoje buvo nufotografuotos tarp Folklendo salų vakarinėje pusėje ir Pietų Džordžijos rytuose. Vaizdą užfiksavo NASA ir NOAA agentūrų palydovo „Suomi NPP“ instrumentas „Visible Infrared Imaging Radiometer Suite“ (VIIRS)

Fobas pradeda byrėti

Ilgi ir seklūs grioviai, vagojantys Fobo paviršių, tikriausiai yra ankstyvieji šio Marso palydovo struktūrinio irimo požymiai – po daugelio metų Fobas turėtų subyrėti.

Češyro katinu praminta galaktikų grupė

Tai yra naujausias „Češyro katinu“ pakrikštytos galaktikų grupės vaizdas, parodantis, kaip 100 metų sulaukusios Alberto Einsteino Bendrosios reliatyvumo teorijos veikimo apraiškos gali tapti naujų šiandienos atradimų pagrindu. Astronomai galaktikų grupę Češyro katinu praminė dėl to, kad ji primena besišypsantį katiną. Kai kuriuos galaktikos katiniškus bruožus sukuria tolimos galaktikos, kurių šviesą ištempė ir išlenkė didžiulės masės sankaupos – veikiausiai didžiąją šios masės dalį sudaro tamsioji materiją, kurios egzistavimą kol kas gebame įžiūrėti tik per jos gravitacinį poveikį.

Parengta pagal digg.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)