Marso tyrėjų laukia ne tik žmonijos dar nepatirtas žygdarbis, bet ir didelė rizika „palaidoti“ sveikatą: kosmoso keliautojams gresia centrinės nervų sistemos pakenkimai, radiacijos lygis, galintis paskatinti vėžinius susirgimus, nevaisingumą, akių ligas, kaulų išretėjimą ir raumenų silpnėjimą. Taip pat planuojama, kad šie žmonės gana ilgam laiko periodui bus atskirti nuo savo šeimų ir visuomenės.

Kosmonautų sveikata itin pradėta rūpintis kosmoso tyrimų agentūrai pradėjus programą NASA pastangos valdyti kosmoso tyrinėjimo sveikatai ir žmonių veiklai riziką. Šis NASA padalinys nuolat pabrėžia kosmoso tyrimų – kelionių į Marsą ar dar toliau į kosmosą – žalą kosmonautų sveikatai. Tačiau kosmoso agentūra tikisi, kad iki 2030 metų ji jau bus įveikusi didžiąją dalį kosmonautų sveikatai kylančių iššūkių.

Stebėsenos sistemos pareigūnai tvirtina, kad NASA jau gerokai pasistūmėjo maisto bei medicinos reikmenų gamyboje, o tai reiškia, jog kosmonautų fizinei ir psichinei būklei pavojų jau kyla mažiau.

Tvirtinama, kad ekspertams labai padėjo kosmonautų kelionės į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kurių metu buvo surinkta labai daug duomenų ir patirta labai daug situacijų,padedančių rengiantis misijoms į Marsą.

54 puslapių ataskaitoje tvirtinama, kad NASA ketina surengti misiją į Marsą. Agentūra užtikrina kad misijai bus rengiamasi nuosekliai tol, kol nekils nė menkiausios abejonės, kaip viskas turėtų vykti ar kaip tai paveiks į raudonąją planetą keliausiančius žmones. Iki šiol nė vienos Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) astronautas dar nėra išbuvęs kosmose daugiau nei 7 mėnesius, o ilgiausiai kosmose yra išbuvęs rusas Genadijus Padalka (14 mėnesių).

Iš TKS grįžus Skotui Kelly, NASA planuoja studijuoti, kaip jį paveikė gyvenimas kosmose. O agentūra savo ruožtu jau skelbia konkursą ir bandys sukuri naują kosmoso užkariautojų – joje likę tik 47 aktyvūs kosmonautai.

Visi norintys tapti kosmoso tyrėjais gali registruotis ir gali būti, kad jie taps tais žmonėmis, kurie Marse, kaip mėnulyje kadaise, paliks pėdsakus. Jų neturėtų išgąsdinti ir tas ilgas galimų ligų sąrašas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)