Bendradarbiaudami Tangible Media Group, Masačiusetso technologijų institutas (MIT) ir sportinės aprangos bei avalynės gamintoja „New Balance“ sukūrė naują medžiagą, žyminčią proveržį dirbtinės odos technologijų tyrimuose. „BioLogic“ gali reaguoti į kūno karštį ir išliejamą prakaitą dėl biologinio spausdinimo metu į audinį įterptų bakterijų.

Inovacija yra grįsta bakterija Bacillus Subtilis natto, kurią atrado japonų samurajai maždaug prieš tūkstantį metų ir naudojo ruošdami maistą – gamindami tradicinį japonišką patiekalą, šios rūšies bakterijomis jie paskatindavo fermentaciją. Visai neseniai atrasta, kad jos ląstelės gali plėstis ir trauktis reaguodamos į ore esantį drėgmės kiekį.

MIT komanda šiuo metu augina šią bakteriją laboratorijose ir naudoją ją kaip gyvąjį aktyvatorių – variklį, kuris kontroliuoja mechanizmą – kuriant hibridinį, į aplinką reaguojantį audinį.

Technologija buvo įterpta liemenę, kuri, kūnui kaistant, atveria dirbtinius atvartus tarsi odos poras ir leidžia prakaitui garuoti, kiek atvėsina kūną. Ši technologija, kompanijos „New Balance“ atstovų teigimu, prisidės prie sportui skirtos išmaniosios aprangos revoliucijos.
MIT kuriamas išmanusis audinys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją