Itin toksiškas amoniakas orbitinėje stotyje naudojamas elektroninei įrangai atšaldyti, bet šią terminę sistemą kamuoja problemos.

Dabartiniu išėjimu į kosmosą norima galutinai užbaigti maždaug prieš trejus metus ėmusios gesti sistemos remontą.

Scottas Kelly ir Kjellis Lindgrenas įjungė savo skafandrų baterijas 6 val. 22 min. (13 val. 22 min. Lietuvos laiku) ir netrukus išplaukė pro TKS liuką laukan, rodyta per NASA televiziją.

Darbą planuotą atlikti per šešias su puse valandos.

2012 metais NASA aptiko gana ryškų amoniako nuotėkį iš šaldymo sistemos. 2013-ųjų gegužę astronautai pakeitė amoniako siurblį stoties santvaroje.

Dabar, atjungdami dalį įrangos, astronautai pastebėjo nedidelį amoniako nuotėkį, kuris jokio pavojaus remontininkams nesukėlė, sakė NASA komentatorius Robas Naviasas.

Per pusketvirtos valandos astronautams pavyko sėkmingai užsandarinti 7,5 svaro skysto amoniako sistemoje, nurodė NASA. Pasak R. Naviaso, operacija buvo atlikta „tobulai“.

Jeigu amoniako būtų patekę ant astronautų skafandrų, jiems tektų laukti, kol užšalę kristalai išgaruotų, nes nuodingo amoniako negalima įnešti į TKS vidų.

Praeityje po amoniako nuotėkių stoties išorėje astronautams tekdavo išbūti lauke papildomai apie pusvalandį.

Šio penktadienio išėjimas į atvirą kosmosą yra jau 190-asis iš TKS, kurioje žmonės dirba ir gyvena pasikeisdami be pertraukos jau 15 metų.

S. Kelly ir K. Lindgrenas prieš devynias dienas buvo taip pat išėję į atvirą erdvę atlikti kai kurių TKS sistemų priežiūros darbų.

Jau daugiau kaip pusmetį kosmose dirbantis S.Kelly dar liks stotyje, kol sueis vieneri metai. Mat NASA tiria kaip žmogaus kūną ir protą veikia ilgalaikis buvimas kosmose.

S. Kelly grįžimas į Žemę numatytas 2016-ųjų kovo mėnesį.

Tiesioginę darbų atvirame kosmose transliaciją galima stebėti čia.