Pirmojoje nuotraukoje matomas vaizdas, kurį „New Horizons“ užfiksavo praėjus 15 minučių po maksimalaus suartėjimo su Plutonu liepos 14 dieną. Zondas apgręžė savo kamerą ir užfiksavo saulėlydį primenantį šiurkštaus Plutono paviršiaus peizažą, kuriame matomi apšalę kalnai ir plokščios ledynų plynės, nusidriekę per visą horizontą. Dešinėje pusėje matoma lyguma, kuriai neformaliai suteiktas Sputniko pavadinimas (Sputnik Planum), o į kairę nuo lygumos matosi iki 3500 metrų aukštį siekiantys kalnai. Artimesnėje (apatinėje) nuotraukos dalyje galima įžiūrėti kalną, kurio neformalus pavadinimas yra Norgay Montes, o arčiau horizonto – Hillary Montes. Dešiniau nuo Sputniko lygumos esančius paviršiaus nelygumus, panašu, dengia ledynai. Foninis apšvietimas išryškina daugiau nei tuziną Plutono retos, bet aukštai siekiančios atmosferos sluoksnių. Vaizdas užfiksuotas esant 18 000 km atstumu nuo Plutono. Nuotraukoje matomo peizažo plotis yra 1250 kilometrų. Pilnos raiškos nuotrauką galite pamatyti čia.

Antroji nuotrauka – išdidintas pirmosios variantas, aprėpiantis 380 kilometrų pločio horizonto juostą.

Plutono panorama
„Žvelgiant į šią nuotrauką susidaro įspūdis, kad esi ten, ties Plutonu ir pats apžvelginėji peizažą. Bet tuo pačiu šis vaizdas yra mokslinis lobis, atskleidžiantis naujų detalių apie Plutono atmosferą, ledynus ir dykumas“, – sakė „New Horizons“ misijos vyriausiasis mokslininkas, Pietvakarių tyrimų instituto (Kolorado valstija, JAV) atstovas Alanas Sternas.

Trečiojoje dar labiau išdidintoje nuotraukoje (tai yra apatinis dešinys antrosios nuotraukos kampas) matomas rūkas, nusidriekęs ties Plutono paviršiumi. Galimybę įžiūrėti rūką suteikė palankios apšvietimo sąlygos ir itin didelės raiškos vaizdas.

Plutono panorama
„Tai ne šiaip stulbinantis vaizdas. Šie ties paviršiumi tvyrantys rūkai rodo, kad Plutone, kaip ir Žemėje, skirtingomis dienomis keičiasi orai“, sakė Lowell observatorijos (JAV) mokslininkas Willas Grundy, „New Horizons“ komandos narys.

Kartu vertinant šios ir kitų neseniai iš zondo atsiųstų nuotraukų duomenis daroma išvada, kad Plutone egzistuoja stebėtinai į žemiškąjį panašus „hidrologinis“ ciklas. Tiesa, jame vandens ledą pakeičia egzotiškesni dariniai – tokie, kaip užšalęs azotas.

Plutono "širdis"
Iš kelių „New Horizons“ nuotraukų sukomponuotas ir itin didelės raiškos Plutono „širdies“ vaizdas (beje, tai – ta pati Sputniko lyguma). Manoma, kad dešiniau esanti iškilesnė šiurkšti „širdies“ dalis yra padengta azoto ledu į čia jis supustytas per Sputniko lygumą ir nusėdo ten, kur paviršius buvo ne toks lygus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)