Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariai salotas augino vykdydami NASA eksperimentą „Veg-01“: JAV kosmoso agentūra pagaminto specialiai nesvarumo sąlygomis salotoms auginti skirtą sistemą „Veggie“.

Šis patiekalas astronautams bus neeilinis – tokio švaraus maisto tikriausiai ne kiekviename restorane pavyktų rasti. Mat kiekvieną salotos lapelį, prieš dedant jį į burną, teks nuvalyti specialiomis servetėlėmis, suvilgytomis maistui nekenkiančio citrinų rūgšties pagrindo valikliu.

Pirmasis kosminių salotų derlius bus padalintas per pusę: dalį suvalgys astronautai, o dalis bus supakuota, užšaldyta ir grąžinta į Žemę mokslinei analizei atlikti.

„Veg-01“ eksperimentas – kritiškai svarbi plano nukeliauti į Marsą dalis: ilgalaikėje misijoje astronautai turėtų bent iš dalies patys auginti sau maistą.

Ir kuo toliau nuo Žemės bus siekiama nutolti, tuo stipresnis bus poreikis auginti augalus kosmose – be mitybinių poreikių reikia įvertinti ir augalų gebėjimą anglies dvideginį konvertuoti į deguonį, ir psichologinę augalų teikiamą naudą.

Šiuo atveju salotos buvo auginamos panaudojus specialias kempinėles su sėklomis – astronautai patys aktyvavo sėklų dygimą, jas drėkino ir prižiūrėjo savo darželį.

Pirmosiomis kempinėlėmis pradėjo rūpintis dar 39 ekspedicijos astronautas (dabar stotyje dirba jau 44 ekspedicija) – skrydžio inžinierius Steve'as Swansonas. 2014 metais augintų salotų derlius po 33 dienų nuo eksperimento pradžios buvo surinktas ir pargabentas į Žemę saugumo tyrimams.

Antrąją „Veg-01“ kempinėlę liepos 8 dieną aktyvavo astronautas Scottas Kelly. Šios salotos iki derliaus nuėmimo taip pat augo 33 dienas.

Kosminio šiltnamio funkciją atlieka išsiplečiantis ir susitraukiantis „Veggie“ modulis, kuriame sumontuotos ir šviestuvų plokštės su raudonais, mėlynais ir žaliais LED šviestukais.

Iki šiol TKS astronautų mityboje vaisių ir daržovių kiekis buvo labai ribotas, sako „Veggie“ projekte dirbanti NASA mokslininkė Dr. Gioia Massa.

„Kai į TKS atvyksta atsargų papildymo kapsulė, įgula gauna šiek tiek šviežių vaisių ir daržovių – pavyzdžiui, morkų ar obuolių. Tačiau jų kiekis yra labai ribotas, be to, juos reikia suvartoti skubiai“, – sakė mokslininkė.

Ne tik mitybinė nauda

Tikimasi, kad daržovės, surinktos „Veg-01“ eksperimento metu, astronautams pasitarnaus ne tik kaip maisto, bet ir kaip geresnės nuotaikos šaltinis, sakė Dr. Ray'us Wheeleris, vadovaujantis Pažangiai gyvybės palaikymo programai.

„Tokio šviežio maisto turėjimas kosmose gali teigiamai paveikti žmonių nuotaiką ir gali iš dalies apsaugoti nuo kosminės spinduliuotės“, – sakė mokslininkas.

NASA elgsenos mokslų ir specialistė Alexandra Whitmire sakė, kad reikėtų įvertinti augalų auginimo kosmose psichologinį poveikį žmonėms.

„Ateities kosminių skrydžių misijose galėtų būti nuo 4 iki 6 astronautų, ilgą laiką gyvenančių ribotoje erdvėje, su ribotomis bendravimo galimybėmis. Todėl bus svarbu juos tinkamai paruošti, kad jie dirbtų efektyviai, reikės aprūpinti įgulą priemonėmis, apsaugančiomis nuo veiklos efektyvumo mažinimo“, – sakė A. Whitmire.

dr. G. Massa sakė, kad žalieji augalai – dalelė Žemės kosmose – kuriais reikėtų rūpintis gyvenant ir dirbant ekstremaliomis, stresą sukeliančiomis sąlygomis gali būti reikšmingas stresą mažinantis veiksnys.

„Manau, augalų auginimo sistemos taps svarbiais bet kokios ilgalaikės kosminės misijos elementais“, – sakė dr. G. Massa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)