Jei keliautumėte į Černobylio katastrofos apylinkes, vargu ar susidurtumėte su didesniais radiacijos kiekiais nei darant rentgeno nuotrauką. Tačiau pirmosiomis nelaimės dienomis prie rūkstančio reaktoriaus dirbę likvidatoriai, ar pavyzdžiui, Hirosimos ir Nagasakio bombardavimo aukos susidūrė su nepalyginamai didesnėmis radiacijos dozėmis. Jos poveikis pasireiškė valandų ar minučių bėgyje ir daugeliui baigėsi mirtimi nuo spindulinės ligos.

Neseniai internete buvo išplatinta japono Hiroshi Ouchi nuotrauka, kurios nederėtų matyti silpnų nervų skaitytojams. Urano sodrinimo laboratorijoje dirbęs vyras buvo apšvitintas neutronų spinduliuotės, tuo metu kai dirbo su dideliu kiekiu uranilo nitrato (UO8N2 ), kurio sudėtyje buvo net 16,6 kilogramų gryno urano. Teigiama, kad neutronų spinduliuotė yra viena skvarbiausių jonizuojančios radiacijos formų, todėl gyvam organizmui gali padaryti ypač didelę žalą. Neprireikė nei sekundės ir galingi neutronų spinduliai suardė H. Ouchi bei dar dviejų jo bendradarbių ląstelių chromosomas. Nuo tos akimirkos vyrai buvo pasmerkti baisiausioms kančioms ir mirčiai.

Teigiama, kad atvežti į ligoninę jie dar buvo sąmoningi ir galėjo kalbėti su gydytojais. Tačiau neilgai trūkus jų kūnai pradėjo irti. Iš pradžių ėmė luptis oda, tuomet nustojo funkcionuoti vidaus organai. Radiacijos aukos netekdavo po 20 litrų skysčių per dieną. Po nelaimingo atsitikimo H. Ouchi išgyveno 83 dienas, dirbtinai sukeltos komos būsenoje.

Gyvam organizmui padaryta žala priklauso nuo gautos dozės. Kitaip tariant, nuo laiko praleisto prie tam tikro intensyvumo jonizuojančios spinduliuotės. Paprastai organizmo sukauptos radiacijos dozės matuojamos dozės ekvivalento vienetais sivertais (Sv) arba absorbuotos radiacijos dozės vienetais grėjais (Gy). Dozė sivertais gaunama padauginus dozę grėjais iš spinduliuotės tipo. Pavyzdžiui, gama ir rentgeno spindulių dozių skaitinė išraiška grėjais ir sivertais yra vienoda, bet kalbant apie alfa dalelių spinduliuotę, vienas grėjus prilygsta 20 sivertų.

Geresniam įsivaizdavimui tinka rentgeno nuotraukos pavyzdys – viena krūtinės srities nuotrauka lygi ~0,1mSv. Tuo tarpu Černobylio reaktoriaus valdymo kambaryje, iškarto po sprogimo, buvo apie 300 Sv. Tokia dozė būtų nužudžiusi suaugusį žmogų per 1-2 minutes.

Per labai trumpą laiką gaunamos didelės radiacijos dozės sukelia spindulinę ligą. Jos simptomai priklauso nuo gautos dozės ir gali būti panašūs į peršalimo, kurio metu vemiama ir viduriuojama. Didesnės radiacijos dozės gali pradėti ardyti kraujo ląsteles ir sukelti odos nudegimus. Jei radiacijos dozė viršijo 4 Gy, be medicininės pagalbos pacientas neišgyvens ilgiau nei 20 dienų. 1946 metais prie Manhattano projekto dirbęs fizikas Louisas Slotinas nelaimingo atsitikimo metu gavo 10 Gy gamma ir rentgeno spinduliuotės dozę. Teigiama, kad net ir pritaikius šiuolaikinę kaulų čiulpų persodinimo operaciją jis nebūtų išgyvenęs.

Pakankamai galinga jonizuojančioji spinduliuotė suardo DNR molekules organizmo ląstelėse. Nustatyta, kad beveik ¼ radiacijos paveiktų ląstelių atsistato, kitos būna sužalojamas negrįžtamai ir priklausomai nuo gautos dozės, visai nesidalina ir žūsta, arba dalinasi su genetinėmis klaidomis formuodamos navikinius audinius.

Radiacijos poveikis žmogaus organizmui:

Plaukai
2 Sv. dozė sukeltų plaukų slinkimą.

Smegenys
Smegenų ląstelės nesidalina, todėl radiacijos poveikis joms būtų kitoks nei kitiems kūno audiniams. 50 Sv. dozė rimtai sutrikdytų smulkių kraujagyslių ir nervinių kanalų darbą. Prasidėtų traukuliai, kurie baigtųsi mirtimi.

Kraujotakos sistema
Vos 1 Sv. dozė reikšmingai sumažina limfocitų kiekį kraujyje. Dėl to susilpnėja paciento imuninė sistema. Dėl to spindulinės ligos simptomai, kartais, sunkiai atskiriami nuo peršalimo. Nustatyta, kad Hirosimos ir Nagasakio aukų imuninė sistema buvo sunaikinta ir neatsistatė beveik 10 metų po branduolinės atakos.

Širdis
50 Sv. dozė sutrikdytų smulkių širdies kraujagyslių darbą ir sukeltų staigią mirtį.

Virškinimo sistema
2Sv. ir didesnė dozė pradėtų naikinti virškinimo sistemos organų ląsteles. Pacientas vemtų krauju ir viduriuotų.

Reprodukcinė sistema
2Sv. ir didesnė dozė sutrikdytų sklandžią lytinių ląstelių gamybą. Ilgesnį laiką veikiamas panašios radiacijos žmogus taptų nevaisingu.